След коледарите идва ред на сурвакарите

И тази година сурвачките се харчат по 2 два лева за бройката. Както повелява традицията на Васильовден, известен още като Сурва, деца обикалят по домовете, налагат гърбините на по- възрастните. След батковците им коледари и те наричат за здраве и берекет през новата година. Старата традиция, обаче, е променена от социалистическо време и вместо нанизи с пуканки и сушени плодове новогодишният символ е украсен с цветни хартии и не се знае дали дряновото дърво наистина е дряново.

Ромите, които ги продават си признават, че това е начин да изкарат някоя паричка за празниците. Семеен бизнес е – казва най – възрастният от тях - а другите се крият и не искат да се снимат. Сами си ги правят, а след това и ги продават. Слабо вървят все още. Търсенето не е голямо, но до празника има два дни и разчитат, че съвременните баби ще предпочетат да купят готова сурвачка, вместо да си играят да правят своя.

Ако все пак искате да си направите своя дряновица, трябва да знаете, че тя се украсява само с естествени материали - символ на плодородието. А нанизите с плодове трябва да са богати, за да се очаква богата година. Изборът на дрян не е случаен – това е най – жилавото дърво, което цъфти първо през годината и затова е символ на здравето. Разклоненията му са олицетворение на големия род. Сурвачката се прави с червен конец – против уроки, с паричка – за богатство. В някои краища на страната сурваканите връзват кърпи – които напомнят за раздялата със старата година. Слага се вълна – за да се размножават животните. В различните райони на страната се прибавят различни символи.

В миналото пръчките за сурвакане се изгаряли, за да не се изхвърлят на нечисто място и да бъдат потъпквани. Според гл. ас. Вихра Баева макар че според традиционната култура ритуалът трябва да се изпълнява от момчета или ергени, сурвакането обаче вече е преминало в компетенциите на децата и  все повече губи от дълбокия си ритуален смисъл и носи забава и веселие в домовете. А най – често повтаряното наричане е :

Сурва, весела година,
златен клас на нива,
червена ябълка в градина,
пълна къща със коприна!
Да си жив и здрав догодина,
догодина, до амина!

Теодора Кирякова

 

 

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    88
    888
    9 -1
    13:38, 30 дек 2014
    Направете си от дрян и не купувайте от ц*****. Те не плащат данъци и по никакъв начин не помагат на държавата, а само смучат като кърлежи последните левчета на България. Отлично знаят кога се превеждат майчински, детски, транспортни, за самотни майки и т.н. и т.н. БЪЛГАРИ, НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ ц***** И ПОМАГАЙТЕ НА БЪЛГАРИ, А НЕ НА Б.Г. ГРАЖДАНИ. ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
  • 2
    41
    41
    7 -2
    06:49, 31 дек 2014
    защо градът остана непочистен по празниците. сметоизвозването почиваше, докато данъкоплатците, които формират с данъците си издръжката му, работеха...преливащи от боклук контейнери из целия град едва ли е най-празничната гледка за посрещане на Нова година...
  • 3
    Mi
    milano_1420022842
    4 0
    12:46, 31 дек 2014
    tezi hora prodavat survachkite sus surce,a ne sus golqma omraza
Последни новини