Стотици тютюнопроизводители протестират

Стотици тютюнопроизводители се събраха на протест. Браншът е пред трагедия, заявиха от ДПС. БСП подкрепиха исканията на бранша.
Около 400 души се събраха на протест на пътя между Гърмен и Гоце Делчев, каза за „Фокус” Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител от Гоцеделчевския регион, председател на Асоциацията на производителите на ориенталски тютюн „Басми”. 

Протестът бе насрочен за 14.00 на пътя между Гърмен и Гоце Делчев, непосредствено до разклона за гърменското село Дебрен. Организатор на протестните действия е кметът на община Сатовча Арбен Мименов. 

Очаква се своето недоволство да изразят тютюнопроизводители от цяла Южна България. 

Недоволството им е провокирано от слабата изкупна кампания, ниските цени на продукцията и вдигането на осигурителния праг на тютюнопроизводителите. 

В момента изкупните цени са между 3.80 и 5.30 лв. за килограм, а при цена под 6 лв. производителят е на загуба, коментираха протестиращи. 

Полицейското присъствие в района е засилено. 

Според Танева и тютюнопроизводители, и фирмите са поискали законодателни промени и ясни гаранции за изкупуването на продукцията и качеството й.

Имало постигнато съгласие за най-належащите промени, така че от 1 март 2015 година кампанията да стартира нова регулация, включително да има регистър на производителите. Агроминистърът обеща утре законодателните промени да бъдат пуснати за обществено обсъждане.

Танева обясни, че се е чула с представители на бранша. Тя припомни, че държавата не може да гарантирана изкупна цена, но се очаква новите правила да повлияят на пазара.

Министърът на земеделието смята, че сега моментът не е подходящ да бъдат увеличени  праговете, на които ще се осигуряват тютюнопроизводители и зеленчукопроизводителите, както е заложено в Бюджет 2015. Изпращаме една от най-лошите години за земеделието и това ще е проблем за стопаните, каза тя.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ah
    ahmet marın
    0 0
    21:51, 12 дек 2014
    nalı dupese vze hlyaba tutuna na horata - 4e koy protestıra
    we dvulıcnıtsı

Още новини

Случаен виц

Последни новини