ТОП 10 най-добри филми на 2014

Самият Мьобиус и британският художник Крис Фос, който е оформял междузвездните пространства в „Дюн“, са консултанти на този филм. Смята се, че сторибордовете на „Дюн“ са повлияли голяма част от създателите на модерни фантастични филми.

10. "Дюн на Ходоровски"

„[Проектът] ‚Дюн" на Ходоровски“ е документален филм на американския режисьор Франк Павич за двегодишния опит на Ходоровски да адаптира за големия екран фантастичния роман на Франк Хърбърт. В средата на 70-те, ексцентричният чилийския режисьор,  Алехандро Ходоровски (El Topo) се опита и не успя да се адаптира фантастичния "Дюн" на Франк Хърбърт. Дори само заради фалстартовете, странните отклонения и култовите имена, свързани с проекта, вероятно филмът щеше да е интересен. Но Павич твърди (убедително), че Star Wars, Alien и Терминатор не биха съществували, каквито ги познаваме, ако не беше епичният провал на Ходоровски. Възхитителен трибют на един мечтател, чиято мечта никога не получи шанс да заживее извън главата му.

9. Birdman - Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството

8. Snowpiercer - "Снежен снаряд". В далечното бъдеще, когато Земята е полуразрушена и покрита изцяло със сняг. Група непознати са принудени да обикалят градовете с влак, тъй като това е единствения начин не само да оцелеят, но и да намерят своите роднини и приятели. Копродукция Южна Корея, САЩ, Франция. Южнокорейските сценаристи са едни гърди пред останалия свят. В случая - Бонг Джун-хо, Парк Чан-Уук, като Бонг Джун-хо е и режисьор на лентата, а Парк Чан-Уук е и продуцент. В ролите: Джон Хърт, Юън Бремнър, Тилда Суинтън, Ед Харис, Алисън Пил, Джейми Бел, Крис Евънс, Октавия Спенсър

7. Gone Girl - „Не казвай сбогом”. Филмова адаптация на Дейвид Финчър на еднименния бест селър на Джилиън Флин. Изключителен трилър за пропитата от медийно въздействие култура и мрачните разломи в семейната институция, почиваща на невъзможни обещания и неизбежна лъжовност. Двойката в центъра на историята – бившия писател от Ню Йорк, Ник Дюн и бившата му приятелка и настояща съпруга, Ейми, опитва свърже двата края по време на рецесията в Средния запад.

6. Guardians of the Galaxy - Пазители на Галактиката

5. Selma - "Селма". Първият от трите уж-паралелно-разработвани проекти, посветени на Мартин Лутър Кинг, който „отлепи” от идейно-сценарната фаза. Биографичният филм, режисиран от младата Ейва ДюВерней, е посветен на демонстрациите през 1965 година – маршовете от Селма до столицата на Алабама Монтгомъри, известни още като „Кървава неделя”.

4. Life Itself - "Животът какъвто е". Роджър Ибърт е безусловно най-известният и най-влиятелен американски филмов критик. Базиран на неговите мемоари със същото име “Животът какъвто е” разглежда впечатляващия и богат път на Ибърт - от политически ангажиран новинар до главен кинокритик на “Чикаго Сън Таймз” и носител на наградата Пулицър. Знаково име за телевизионната журналистика и щастливец, който среща истинската си любов на 50 години, в последното действие от живота си Ибърт става водещ глас на киното в интернет, след като поради тежка болест загубва гласа си.

3. The Grand Budapest Hotel - "Гран хотел Будапеща".

2. Boyhood - "Юношество". Уникален проект на режисьора Ричард Линклейтър, заснет в продължение на 12 години с един и същ актьорски състав. Итън Хоук и Патриша Аркет изпълняват ролите на родителите на Мейсън (Елър Колтрейн), който буквално пораства на екрана пред очите ни. Освен със сложните проблеми на изтастването, филмът е изпълнен с хитове, между които Yellow на Coldplay и Deep Blue на Arcade Fire.

1. Whiplash - "Камшичен удар". Андрю, обещаващ 19-годишен барабанист в манхатънска музикална школа със свирепа конкуренция, изобщо не иска да бъде просто музикант. Той трябва да е перфектен. Попада в училищния оркестър и на добър музикален преподавател. Под неговите безмилостни инструкции Андрю започва да преследва перфектност на всяка цена - дори с цената на човечността.

Тази класация публикува Entertainment Weekly.

Американският филмов институт също обяви най-добрите филми и тв сериали за изминалите дванадесет месеца. От големия екран това са: “American Sniper", “Birdman", “Boyhood", "Foxcatcher", “The Imitation Game", “Interstellar”, “Into the Woods”, “Nightcrawler", “Selma", “Unbroken” и “Whiplash”. Сред пренебрегнатите са "Gone Girl," "A Most Violent Year," "The Grand Budapest Hotel," "Wild" и "Snowpiercer." Филмът "The Theory of Everything" не се класирал за селекцията, понеже бил "прекалено британски" като актьорски състав и продуценти.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ch
    Chaprasboy
    0 0
    17:49, 13 дек 2014
    Глупости! Къде е мястото на последния Hobbit, Игрите на глада и Fury?
  • 2
    An
    anton_1418585819
    0 0
    21:34, 14 дек 2014
    Само тъпни
Последни новини