6 °C

Хората с увреждания искат достоен и независим живот

Световния ден на хората с увреждания отбелязват днес членовете на първомайския клуб на СИБ. По традиция те се събират, за да покажат силен дух. Хората с увреждания искат обществото да акцентира не върху здравословните им проблеми, а върху всичко, което би им помогнало да водят един по – достоен живот. Много често проблемите им са свързани с липсата на работни места, лоша градска среда и пренебрежение.

Председателя на СИБ Първомай Златка Кирева сподели, че както всички организации по света и те се опитват да привлекат вниманието на обществеността върху нерешените проблеми. Сега разчитат в 43 Народно събрание да бъде разгледана тяхната платформа за спазването на правата им. Основното им искане е да се предприемат мерки за осигуряване на условия за социално включване и по – лесно намиране на работни места, подходящи за тях.

„Ние се различаваме от другите само по здравословното си състояние – каза Кирева – като всеки човек не сме лишен от мечти и надежди, само в известна степен те се допълват от още нещо – мечтата ни дори и с увреждания, животът ни да бъде пълноценен, да сме независими и самостоятелни.“

В Бюро по труда - Първомай има регистрирани 105 инвалиди, което е 6,3% от всички безработни . За последната година по специални програми на работа са били устроени 22 човека с увреждания. Предстои да бъдат отворени нови схеми, стимулиращи работодателите да ги назначават.

През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

Над 250 човека с увреждания се събраха, за да отбележат празника си. Всеки получи календар, издаден със средствата от членския им внос. Поздравителен адрес изпрати председателя на ОбС на БСП – Николай Митков. В него се казва: „Ръководството на БСП – Първомай и аз като председател винаги сме били съпричастни с вашите проблеми, днес Ви уверявам, че и в бъдеще ще правим всичко, което е по силите ни и според нашите възможности, за да бъде животът ви по – лек и приятен. Присъединявам се към честването на този празник с уважение и поклон пред вас, хората, които ежедневно с воля и сила на духа отстояват правото си на достоен живот.“

Теодора Кирякова

85-годишната баба Иванка Джорева от дома в Езерово не се стърпя и стана с патерицата да си спомни годините, когато е танцувала в ДНА
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Za
  ZABOBOL
  0 0
  19:04, 5 дек 2014
  Milosardieto i vqrata v Bog shte spasqt chovechestvoto.

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини