Настаниха първите деца в Центъра от семеен тип

10 деца на възраст от 3 до 16 години са първите обитатели на Центъра за настаняване от семеен тип в кв. Дебър. Между тях има двойка братче и сестриче и още 4 сестрички. Малките ща ходят на детска градина в ОДЗ "Пролет", а останалите ще са ученици в различните класове на ОУ "Георги Караславов".
Децата ще живеят при отлични условия. Всички са настанени в стаи по двойки. Освен свое легло, имат собствено бюро и гардероб. Събират се в просторна дневна - занималня, пълна с куп играчки, столова с голяма маса, на която всички се събират като едно семейство. Храната ще им бъде доставяна от фирма за кетъринг, спечелила обществена поръчка. На двора освен детски кът, има и барбекю. 
Децата ще се грижат за всичко това като за своя собственост, ще поддържат стаите си, ще почистват и масата в столовата. През деня с тях ще бъдат 6 човека от персонала, а през нощта - двама.
Малчуганите ще имат свободен режим за излизане - като по- малките задължително ще бъдат придружавани от възрастен, но и малки, и големи ще спазват правила и час за прибиране. В новата къща те ще могат да посрещат и свои приятели от училище и града. Повечето от настанените момичета и момчета имат роднини в Чирпан и ще могат да ги посещават и посрещат.
Предстои да бъдат доведени още младежи и деца, две от  които са трудно подвижни инвалиди. Общо местата в дома са 14.
В първия ден живеещите в ЦНСТ разглеждаха с радост дома си, но не по - малко развълнуван беше и персоналът, начело с директорката госпожа Качарова. Тя се надява всичко да потръгне добре и децата да създадат приятелства както между тях, така и с местните. Предстоят им празници - рождени дни, Коледа, Нова година и всички ще се радват на подадена ръка.

ЦНСТ е изпраден по проект „Център за нашите деца” и е в съответствие с Националната програма за закрила на детето, във връзка с приоритетите за намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата, както и в отговор на целите на програмата за развиване на нов тип социални услуги и форми на грижа в общността и институциите.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    12
    123
    2 -2
    16:35, 13 ное 2014
    Защо сте показали лицата на децата?!? Не нарушавате ли закона?!?
  • 2
    Im
    ime
    8 -3
    21:40, 13 ное 2014
    Ех, злоба човешка! Децата не са избрали къде да се родят и нямат вина за нищо! Успех в начинанието!
    • Do
      Dostoevski
      4 0
      22:21, 13 ное 2014
      Idiot!
  • 3
    Is
    istina_1415912331
    3 0
    22:55, 13 ное 2014
    не лъжете хора, че през деня ще има по 6 човека персонал за 10 деца. Интересно как ще им платите? Дезата са на целодневна градина и на училище и шест човека ще стоят в къщата и ще чакат! А колко са заплатите и какъв персонал има?
Последни новини