11 °C

Читалището отбеляза 120 години от създаването на библиотеката и поставянето на първото театрално представление

120 години от създаването на първата библиотека и поставянто на първото театрално представление в Първомай, отбелязаха читалищните дейци от ОНЧ „Св.св Кирил и Методий“.

В спектакъл по сценарий и под режисурата на Кръстьо Кръстев те проследиха славната история на драматичния колектив от първия спектакъл „Иванко – убиецът на АсеняI“ до днес. Театралите - самодейци припомниха откъси от „Опечалената фамилия“, „Последното пристанище“. Иван Караславов изпълни култовите монолози на Иван Шишман и Бай Ганьо. Спектакълът беше илюстриран с много снимков материал, презентиран от библиотекарките.

120 години народополезна дейност, от родоначалника – учителя Ламбри Дончев до днес станаха повод за равносметка, която читалищните дейци направиха с чувство на гордост и удовлетворение. Преди 120 години в редиците на първите е и Стефан Ганев – поставил основата на библиотечното дело. И днес, усетили магията на словото, съвременните възрожденци се превъплъщават в нови роли, но остават вени на себе си – хора, за които думите „дух“, „просвета“, „култура“ имат стойност и обрекли се на читалищното дело не му изменят.

В чест на 120-тата годишнина беше учреден юбилеен знак, който председателят на читалищното настоятелство Иван Караславов връчи на изявени самодейци: Мария Кочева – дългогодишен библиотекар, самодеец, ръководител на детски състав за куклен театър, Кирил Тодоров – актьор и бивш член на настоятелството, Петър Петров и Петър Караславов -, дългогодишни и действащи членове на театралния колектив. Красимира Александрова за подкрепата ѝ като член на настоятелството, отличен беше колектива на централна общинска библиотека, Елена Примова и Василка Мутафчиева за дългогодишната им библиотекарска дейност. Посмъртно знакът беше присъден и на Пламен Кръстев и Маргарита Стайкова. Отличието беше връчено и на адв. Стефан Янчев, учредител на конкурса за ученическо творчество „Димка Янчева“ за отличното му сътрудничество с читалищния колектив.

След концерта беше открит и новият творчески сезон на ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ - Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  По
  Почитателка
  7 -4
  20:18, 3 ное 2014
  Вече 120 години гледам само осанката на ДРУГАРЯ - Параславов и си помислих ,че съм попаднала в Джурасик парк.
  Ама другари ,вече сме 21 век събудете се ...
 • 2
  Го
  Гоце Параванов
  5 -4
  17:54, 5 ное 2014
  Параславов или Кара...(предполагам познавате етимологията на тази дума) е с акредитация "Доживот". Читалището му е бащиния. Такъв е моралът на всеки комунист.

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
24 яну 2021
Последни новини