25 °C

В Деня на белия бастун слепите поискаха по- достъпна за тях среда

Оргнизацията на слепите в Първомай отбеляза Деня на Белия бастун. Гости им бяха членове на управителния съвет на регионалната организация, начело с председателя ѝ Иван Шопов, Златка Кирева – председател на организацията на инвалидите в Първомай и кметът на общината Ангел Папазов.

Наред с благодарностите за загрижеността, проявена към тях от кмета, слепите поставиха пред него и своите проблеми. Недостъпната среда е основна пречка за тяхната социализация. Те помолиха да бъдат поставени жълти ленти на първото и последното стъпало на обществените стълбища. Това би им помогнало по – лесно да се ориентират. Г-н Шопов разказа, за създадената в Асеновград комисия, която е обходила града и е отбелязала всички възможни мерки за удовлетворяване нуждите на незрящите улесняване на придвижването им. Градоначалникът се ангажира и в Първомай това да бъде направено, за по-добър живот на хората с нарушено зрение. Той покани и нуждаещите се да се възползват от услугата „Социален асистент“.

Местната организация наброява около 80 незрящи. Председателят на клуба Милка Костова сподели, че дейността, която извършва, е благотворителна, без заплащане. Но се организираме и ходим на екскурзии – разказва тя - празнуваме рождени и именни дни, събираме се на кафе и чай. През юни се провежда Събор на Съюза на слепите от цяла Южна България на Араповския манастир, пеят различни състави, вари се курбан за здраве. Там се събираме от всички места на нашата регионалната организация – Лъки, Садово, Асеновград, Пъромай, но идват хора и от цяла България, дори от Русе.

Трудно се ръководи организация без средства. Бедни сме, нямаме помещение за клуб, свързваме се най-вече по телефона. Добре е, че е клубът на инвалидите и Златка Кирева ни подават ръка. Ето днес пак те са ни домакини. На 3 декември заедно ще отбележим Международния ден на хората с увреждания.

За първи път идея за въвеждане на белия бастун като отличителен знак за слепи се дава през 1930 г. в Париж. Същата година той се популяризира в Америка. Създава се Асоциация в подкрепа на белия бастун ,в която членуват видни Американски общественици. В Европа се налага като официално помощно средство за слепи едва през 60- те години. Изображението на човек с бял бастун в ръка е прието за символ на слепотатата в целия свят от Учредителното събрание на на Световния Съюз на слепите през октомври 1984. От тогава той се чества като Ден на безопасността на лицата с увредено зрение.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  12
  123
  3 -4
  20:22, 15 окт 2014
  Този мазник Папазов пак се е изпъчил. Жалък човек.
 • 2
  60
  60
  3 -1
  08:26, 16 окт 2014
  те го канят - какво е виновен мазникът. а всички нас трябва за ни е срам жестоко пред тези хора и пред всички пенсионери в България до каква сиромашия ги докарахме да изживяват старините си

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини