19 °C

В Деня на белия бастун слепите поискаха по- достъпна за тях среда

Оргнизацията на слепите в Първомай отбеляза Деня на Белия бастун. Гости им бяха членове на управителния съвет на регионалната организация, начело с председателя ѝ Иван Шопов, Златка Кирева – председател на организацията на инвалидите в Първомай и кметът на общината Ангел Папазов.

Наред с благодарностите за загрижеността, проявена към тях от кмета, слепите поставиха пред него и своите проблеми. Недостъпната среда е основна пречка за тяхната социализация. Те помолиха да бъдат поставени жълти ленти на първото и последното стъпало на обществените стълбища. Това би им помогнало по – лесно да се ориентират. Г-н Шопов разказа, за създадената в Асеновград комисия, която е обходила града и е отбелязала всички възможни мерки за удовлетворяване нуждите на незрящите улесняване на придвижването им. Градоначалникът се ангажира и в Първомай това да бъде направено, за по-добър живот на хората с нарушено зрение. Той покани и нуждаещите се да се възползват от услугата „Социален асистент“.

Местната организация наброява около 80 незрящи. Председателят на клуба Милка Костова сподели, че дейността, която извършва, е благотворителна, без заплащане. Но се организираме и ходим на екскурзии – разказва тя - празнуваме рождени и именни дни, събираме се на кафе и чай. През юни се провежда Събор на Съюза на слепите от цяла Южна България на Араповския манастир, пеят различни състави, вари се курбан за здраве. Там се събираме от всички места на нашата регионалната организация – Лъки, Садово, Асеновград, Пъромай, но идват хора и от цяла България, дори от Русе.

Трудно се ръководи организация без средства. Бедни сме, нямаме помещение за клуб, свързваме се най-вече по телефона. Добре е, че е клубът на инвалидите и Златка Кирева ни подават ръка. Ето днес пак те са ни домакини. На 3 декември заедно ще отбележим Международния ден на хората с увреждания.

За първи път идея за въвеждане на белия бастун като отличителен знак за слепи се дава през 1930 г. в Париж. Същата година той се популяризира в Америка. Създава се Асоциация в подкрепа на белия бастун ,в която членуват видни Американски общественици. В Европа се налага като официално помощно средство за слепи едва през 60- те години. Изображението на човек с бял бастун в ръка е прието за символ на слепотатата в целия свят от Учредителното събрание на на Световния Съюз на слепите през октомври 1984. От тогава той се чества като Ден на безопасността на лицата с увредено зрение.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  12
  123
  3 -4
  20:22, 15 окт 2014
  Този мазник Папазов пак се е изпъчил. Жалък човек.
 • 2
  60
  60
  3 -1
  08:26, 16 окт 2014
  те го канят - какво е виновен мазникът. а всички нас трябва за ни е срам жестоко пред тези хора и пред всички пенсионери в България до каква сиромашия ги докарахме да изживяват старините си

Хороскоп за 08.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
08 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
08 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
08 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
08 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
08 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
08 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
08 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
08 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
08 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
08 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
08 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
08 апр 2020
Последни новини