СБХ: Новото лого на България е некомпетентно и посредствено

Съюзът на българските художници (СБХ) обяви, че не одобрява новото туристическо лого на България. Председателят на организацията Любен Генов изпрати отворено писмо до медиите, президента Росен Плевнелиев и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. В писмото се изразява недоволство, че в СБХ не е постъпила информация за провеждане на конкурс за създаването на логото, при положение, че "едни от най-добрите художници специалисти в сферата на графичния дизайн в България почти без изключение са членове именно на СБХ".

Логото, представено от зам.-министър Иво Маринов преди няколко седмици, бе посрещнато в публичното пространство с недоумение, подигравки и вдъхнови десетки пародийни интерпретации. В СБХ са получени отзиви от секциите "Графичен дизайн", "Рекламен дизайн" и "Дизайн", в които е изразено отрицателното отношение на професионалната художествена общност към новия знак на България. "Представените компоненти в семиотичен, композиционен, пластичен, цветови и идеен план не подпомагат високоотговорната и представителна функция, която графиката трябва да излъчва. Към съществените недостатъци причисляваме и типографското решение, неотговарящо на ценностите в българската кирилица. Разработените допълнителни подварианти на логото не спомагат за ясна, характерна и запомняща се българска визия, а напротив - затвърждават неговото посредствено излъчване", смятат експертите.

От съюза посочват, че налагането на новото туристическо лого е в ущърб на националната графична идентичност, както и на културните, естетическите и академичните норми и ценности, завещани от традицията на българската приложна графика и дизайн.

"В логото са вградени множество образи- вода (може би море), слънце (прилича на кайсия, запетайка...), листо, роза (напомняща много на едно партийно лого), чадър-детелина, планина, капка, пясък...Принципът на този подход предполага въпросът защо не са сложени реки, минерални извори и т.н.

Самият графичен подход е доста посредствен. Изображенията не носят характерен (запомнящ се) образ. Силуетът е объркан и неясен. При намаление или отдалечаване всичко се слива в нечетима визуална каша. Всички елементи в логото са характерни поне за половината туристически държави в света. За съжаление могат да се намерят множество подобни лога за други държави, автобусни фирми, хотели и др. В този смисъл логото не носи директна асоциация за България - не изпълнява предназначението си.

Такова количество цветове са допустими в едно лого при определени обстоятелства. Но в случая те са неясни и някои са доста близки като стойност.

Шрифтът е претенциозен и тромав. Той подсилва бъбривостта на знака и цялото лого става още по-неясно и натоварващо. В заключение, това лого може да се определи като некомпетентно и посредствено, според СБХ.

В отговор авторите на визуалната концепция на логото от “Публисис“ АД заявиха, че логото е избрано след тестването му в 12 страни - България, Русия, Украйна, Чехия, Швеция, Великобритания, Германия, Румъния, Сърбия, Турция, Гърция и Китай. “В голяма част от пазарите степента на одобрение и харесване на концепцията е над 70%. Една от посоките на направените тестове бе да се сравни предпочитаното лого с утвърдени туристически лога - на Турция, Франция и Испания. На въпроса "Кои лога харесвате най-много?“ при проведените тестове българските туристи класират предложеното лого на първо място с 55.8%, следвано от логото на Турция (48%) и Франция (49%). Сред чужденците приемането на логото е още по-силно изразено и то се класира на първо място от средно 62% от чуждестранните туристи, посетили страната ни и от средно 54% от тези, които все още не са го направили. На второ място е класирано логото на Турция, предпочитано от 35-37% от чуждестранните туристи“, съобщиха от компанията.

 

Според направените тестове, избраното лого в най-голяма степен носи идеята за откритие и споделяне, заложена в новата бранд стратегия на България. Логото е в хармония с емоционалния фокус на бранда (радост от споделеното откритие), създава добро настроение и положителни очаквания към страната сред потенциалните туристи. То предизвиква спонтанни асоциации с туризъм, пътешествия и приятна ваканция, което допълва общото позитивно усещане на потенциалните туристи“, уверяват авторите.При представянето на новата бранд стратегия на България бяха потърсени мнения на едни от най-известните и утвърдени експерти в сферата на туризма и брандинга от чужбина“, посочват още от “Публисис“. От компанията цитират е мнението на Густаво Конишер, създал брандовете Перу, Аржентински авиолинии, Чилийски вина, който казва, че е извършена задълбочена работа и типографията е едно от най-интересните неща в дизайна. Цитирани са и мненията на други чужди експерти по брандирането, които се изказват ласкаво за логото. Изработването на новите бранд и лого и проучването как се приема от чужденците струва на държавата 1.65 млн. лв.

Чрез "ребрандирането" на България правителството очаква ръст на туризма с 25% за пет години.

Източник: Медиапул

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини