Меркел в шок: Лазаринка осъди Германия. Преглед на печата

24 часа: Демби: Алексей Петров и Баретата уговаряха контрол над наркопазара

Часове след атентата срещу Златомир Иванов-Баретата Димитър Вучев-Демби е подал сигнал в МВР за това, че Алексей Петров и Баретата на среща през 2009 г. разпределяли наркопазара и опитвали да подчинят целия криминален контингент, научи „24 часа".

Именно соченият за един от подземните босове в София Демби е подал през 2009 г. и жалба до президентството, в която описал, че докато Петров е сред шефовете в ДАНС, спецагенцията пази Златко Баретата и дясната му ръка Мартин Станков-Рашо, както и цялата му структура за разпространение на наркотици в София.

 

24 часа: Разпоредителка от театър отхвърлила 628 проекта от фонда за научни изследвания

Разпоредителка от драматичен театър в столицата, секретарка на политическа партия, както и мъж със средно специално образование са трима от 6-членна комисия от главни експерти, отстранили още на входа 628 от 1094 кандидатстващи научни предложения.

Решили са съдбата на учените още преди разглеждането по същество в конкурса от последната сесия на фонд "Научни изследвания" на министерството на образованието.

 

Труд: Стрелецът по Баретата се укривал като клошар, камера го заснела

Вероятният стрелец срещу Златомир Иванов-Баретата е заснет от охранителна камера на търговски обект. Стрелецът е избрал безпрепятствен маршрут за оттегляне от местопрестъплението. Според вътрешния министър покушението е планирано дълго и внимателно.

Няколко седмици стрелецът е подготвял мястото, от където се прицели по Златомир Иванов. На последния етаж в Търговския дом се е настанил в най-студеното помещение и се е крил два дни като клошар. Стаята е била избягвана от другите обитатели, защото покривът е текъл, а прозорецът е бил счупен. От това място стрелецът се е прицелил в Златко Баретата. След като изпълнява мократа поръчка съвсем спокойно оставя оръжието и напуска помещението, информира БНТ.

 

Труд: "Струма" поскъпва с 10%

Магистрала "Струма" между Долна Диканя и Дупница се оскъпява със 7,2 млн. лв. Това се разбра от обществена поръчка на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). С нея се търси фирма, която да усили земната основа, тъй като почвата в разстояние на 4 км е преовлажнена, пише в обявлението.

Този лот се строи от "Главболгарстрой" съвместно с "Пътстрой 92" и италианската "Импреза", като стойността му е 72,24 млн., т.е. оскъпяването е с 10%.

Подобно оскъпяване заради прекалено влажни почви имаше и на последния участък от "Тракия", където се наложи бюджетът да дава допълнително 25 млн. лв. В случая със "Струма" АПИ се е снабдила със сертификат за форсмажор от БТПП. В него пише, че почвите са се овлажнили заради обилното снеготопене м.г., т.е. проектантите нямало как да го предвидят.

Междувременно вчера премиерът каза, че очаква до 2 седмици ЕК да разреши изграждането на най-сложната отсечка от "Струма" през Кресненското дефиле.

 

Стандарт: Меркел в шок: Лазаринка осъди Германия

24-годишната българка Лазаринка Р. хвърли в смут немските власти. Тя успя да се пребори за социални помощи, без да има разрешително за работа. Федералният социален съд в Германия разпореди общината в Щутгарт да й изплати парите, които са й били отказани, съобщи вестник "Sueddeutsche Zeitung".

Българката е гражданин на ЕС и има равни права с германците, са мотивите на магистратите. Решението може да отприщи вълна от подобни дела на имигранти. След делото "Лазаринка" се приема, че гражданите на ЕС от България и Румъния имат право на здравни услуги и социални помощи в Германия дори и да нямат разрешително за работа. Лазаринка е работела на черно като сервитьорка в Щутгарт. Тя живеела със своя приятел грък, който я изоставил, след като забременяла.

Стандарт: Делото САПАРД като уредено тото

Делото САПАРД е било умишлено провалено. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Процесът за източването на еврофондове и оттеглените протести на прокуратурата са били ключова тема на срещата в Брюксел, в която взе участие главният прокурор Сотир Цацаров. Обвинител номер 1 оповести, че делото в България е било умишлено провалено, тъй като изборът на наблюдаващ прокурор е бил манипулиран. Това се е случило под ръководството на председателя на Софийската апелативна прокуратура Ангел Илиев. На практика той е предопределил избора на наблюдаващия прокурор Стойчо Ненков. Цацаров обясни и схемата, по която се е действало. Първоначално наблюдаващ прокурор по делото е била Магдалина Лазарова. След като тя била избрана за член на ВСС, се наложила смяната й.

 

Монитор: Висш прокурор виновен за провала на делото САПАРД

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВСС да образува дисциплинарно производство срещу административния ръководител на Софийската апелативна прокуратура Ангел Илиев. Проверка е установила изключително груби нарушения на начина, по който е станало разпределението на делото САПАРД. Това съобщи обвинител №1 пред медиите ден след завръщането си от Брюксел, където бе обсъждана съдбата на делото. Главният прокурор ще настоява пред кадровиците на съдебната власт да наложат на Илиев наказание, съответстващо на тежестта на нарушенията - освобождаване от длъжността апелативен прокурор на София.

Преса: 630 014 лв. бонуси в министерството на Лиляна Павлова

630 014 лв. допълнителни възнаграждения са получили служителите на МРРБ, уточниха от пресцентъра на министерството във връзка с разпространената информация в медиите за раздадени коледни бонуси.

Съгласно промените в Закона за държавния служител и новоприетите нормативни актове по прилагането му, в т.ч. Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, заплатата на всеки служител се формира от основно и от допълнително възнаграждение. Заплатата на служителите се формира от основно и допълнително възнаграждение, което може да се изплаща четири пъти годишно - през април, юли и октомври за текущата година и през януари - за предходната година. Размерът на допълнителното възнаграждение, което отделен служител може да получи за една година, не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати.

 

Сега: Нов скандален рекорд при сделките с гори - 14 стотинки на кв. м

Течащата проверка на продаваните през годините горски терени извади на светло още скандални факти. Справка на земеделското министерство показва, че от 2003 до 2008 г. областните управители са успели да разпродадат след промяна на предназначението 1860 дка гори. Голяма част от сделките са сключвани за жълти стотинки, като при някои цената за кв.м е под 1 лв. Постигнат е и ценови рекорд - 14 стотинки на кв. м.

Дума: Кърджали е пред гражданско неподчинение

Кърджали е пред гражданско неподчинение, защото "Горубсо" има намерение да добива злато като използва цианид, предупреди вчера председателят на партия ПК "Екогласност" Емил Георгиев. По думите му независимо от несъгласието на кметската управа регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково е дала зелена светлина на "Горубсо" за добив на благородния метал с отровния цианид. Георгиев изрази надежда, че жителите на Кърджали няма да допуснат инвестиционните намерения на дружеството да бъдат реализирани.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини