Ердоган търси съюз с аскера срещу Гюлен

Турският премиер Реджеп Ердоган направи рязък обратен завой в отношението си към армията само и само да надделее в битката за влияние и власт с ислямския проповедник Фейтула Гюлен.

Така някои водещи западни медии интерпретираха премиерското изявление, че няма нищо против повторен процес срещу стотиците офицери, тикнати в тъмница през 2012 и 2013 г. по двете знакови дела за опит за държавен преврат - "Чук" и "Ергенекон".

"Благоразположен съм към такова развитие, надявам се парламентът да ме подкрепи", каза Ердоган късно в неделя на заминаване за 6-дневна обиколка в Далечния изток.

Ден по-рано негов топсъветник заяви, че процесите са били скалъпени от полицията и съдебната власт. И по този начин намекна, че зад тях стои избягалият през 1999 г. в САЩ Гюлен. Основна мантра на Ердоган, откакто преди месец се разгоря мегакорупционният скандал, свалил от власт трима негови министри, е, че той е изфабрикуван от Гюлен.

Миналата седмица военните се възползваха от кризисната ситуация и поискаха повторен процес за осъдените, сред които и бившият началник на генщаба (2008-2010) ген. Илкер Башбуг.

Би Би Си цитира политически анализатори, които напомнят, че лишаването на армията, свалила от власт 4 правителства в периода 1960-1997 г., от политическото влияние досега се смяташе за едно от най-големите постижения на 11-годишното управление на Ердоган. Те обаче отбелязват, че това не би могло да стане без помощта на доскорошния му съюзник Гюлен с огромното му влияние в съдебната власт.

Източник: http://www.trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини