Милициите ”Аш Шабаб” също обмислят съюз с ”Ислямска държава”

Сомалийската ислямистка групировка "Аш Шабаб" обмисля съюз с "Ислямска държава". Не всички нейни командири обаче са съгласни да сменят съюзника си "Ал Кайда".
Високопоставен командир на "Аш Шабаб", пожелал анонимност, съобщи пред ДПА, че сред лидерите на сомалийската групировка е имало спорове дали да последват примера на нигерийските джихадисти от "Боко Харам", но все още съгласие не е постигнато, предаде БТА.

По думите му сомалийската групировка е получавала телефонни обаждания от "Ислямска държава" в Ирак през последните няколко седмици, свързани с бъдещ съюз.

"Аш Шабаб", което означава "Младежи" на арабски, беше създадена през 2006 г. Първоначално мнозина смятаха, че групировката носи закон и ред в районите под неин контрол, но след това тя загуби популярност заради отхвърлянето на хранителна помощ от Запада по време на глада през 2011 г.

Организацията се опитва да излезе и на световната сцена, организирайки атентати в съседна Кения, след като през 2013 г. уби близо 70 души в мол в Найроби. Смята се, че "Аш Шабаб" е взела решението си да се съюзи с Ал Кайда, още през 2012 г., и заради слабостта си във военно отношение. Решението е било взето от Ахмед Годане, лидера на "Аш Шабаб", който беше убит при нападение на американски безпилотен самолет миналата година.

Твърди се, че новият лидер Ахмед Умар Абу Убайда смята "Ислямска държава" за по-обещаващ съюзник.

""Аш Шабаб" не спечели много от присъединяването си към Ал Кайда. Може би се засили лошата му слава, но това не промени особено ситуацията на терен", заяви Мохамед Шейх Мохамуд, бивш университетски преподавател и експерт по ислямския екстремизъм, който работи като независим консултант.

"Ислямска държава" изглежда разпространява джихадистките си идеи в ислямския свят по-бързо от Ал Кайда. Тя привлече млади хора от целия свят, което е точно това, от което "Аш Шабаб" се нуждае. Тя се нуждае и от пари, и от нови бойци от Близкия изток", обясни той.

Лидерът Убайда се натъква на съпротива от страна на влиятелни командири, отнасящи се критично към структурните и политически промени, които такъв съюз може да наложи, заяви Мохамед Хасан, високопоставен сомалийски представител на силите за сигурност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини