ДАНС редактира констатацията си, че българи помагат за финансирането на ИД

Едва ден след като докладът на финансовото разузнаване относно прането на пари в България стана известен на широката общественост, ДАНС официално му направи "редакция", отричайки част от първоначалната информация. В официално съобщение ДАНС отрече първоначалната констатация в доклада, че все по-често се получава информация за "вероятна съпричастност на български физически лица към дейността на т.нар. "Ислямска държава".

Според агенцията записаното там се "основава на информацията, подадена от финансовия сектор на базата на тяхната субективна преценка, и отчита активизираната превантивна дейност на този сектор". Данните обаче оставали само съмнение, тъй като дирекция "Финансово разузнаване" няма оперативни и разследващи функции, пише в. "Сега".

"Въпросните случаи са били обект на задълбочени проверки от страна на съответните оперативни структури и не са потвърдени по никакъв начин", се казва в съобщението. Възниква въпросът как е попаднала в документа непотвърдена информация. Според ДАНС, въпреки че е записано, в доклада не е била изразена позиция, че е установено участие на български граждани във финансиране на "Ислямска държава".

Как става евентуалното финансиране - чрез схеми тип boiler room, в които активно участие имат български физически и юридически лица, обикновено във фазата на разслояване на активите, пише в доклада на ДАНС. Въпросната схема разчита на наличието на фиктивен пазар. Той се създава от брокерите, които продават книжа на кухи компании. Докато има търсене, цената расте и се създава измамно впечатление, че акциите носят някаква доходност. Когато обаче търсенето изчезнe, се оказва, че инструментите на практика не струват нищо. По информация на ДАНС основно чрез системите за парични преводи се докладват и операции, извършени от лица, "които вероятно се свързват с финансиране на тероризъм (на дейността на т.нар. "Ислямска държава")". От ДАНС смятаха, че предвид ситуацията в Близкия изток - предимно в Сирия, Ирак, Ливан, Афганистан и Либия, в страната чрез системите за парични трансфери навлизат пари, които биха могли да бъдат използвани за финансиране на тероризъм.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини