17 °C

Между 8 и 10 хиляди лв очакват ловджиите от чужденци

Ловният туризъм е една доходоносна дейност - добра финансова инжекция за дружеството - казва Тодор Баръмов – председател на ЛРД „Марица“ – Първомай. Имало е години, в които сме получавали до 20 000 лв. Сега се движим в рамките между 8 – 10 хиляди.

Ловният туризъм е сериозно перо в бюджета на ловно – рибарското дружество.

Много е важно да се знае – подчертава шефа на ловците - че преди да стреляме, преди да дойдат чужденци, ние полагаме много грижи за дивеча. Първо разселваме - миналата година пуснахме 1500 фазана в природата, 2250 полудиви патици, 120 яребици на пролетно разселване. Наред с разселването полагаме грижи за опазването им, водим борба с хищниците, грижим се за дивеча през зимата и най- накрая следва разумно ползване. Понякога, въпреки разрешението а сезона, ловците се самоконтролират. Например дебърската дружинка в момента отказва да ползва 2 излета за ловна заек, ще ползват един, защото искат заекът да се размножи. Много от дружинките се ограничават в лова на яребици. Когато снегът падне и се задържи повече от 10 -15 дена ние ходим и разравяме земята, слагаме фураж за яребиците, за да се хранят. Интересно е да ги наблюдаваш в този момент – след минути те се приближават изгладнели, отслабнали. За съжаление има недобросъвестни ловци, които се възползват и ги отстрелват, а те нямат месо, не стават за приготвяне. През зимата яребиците са лесна плячка за идващите от север соколи и други хищници.

Всяка година, след откриването на сезона за лов на прелетен дивеч в Първомай идват гърци и италианци, по- рядко и турци. Гърците ловуват на яребици и гургулици. В последните години популацията на гургулиците се наблюдава, поради намаляването им в Европа и местните ловджии също се съобразяват с това. Почти няма лов на гургулици, макар в България той да не е забранен. В момента в дружеството има гости от Италия. Те все основно ловуват пъдпъдъци, такива които не са отлетели и заек.

3 евро се заплаща отстрела на пъдпъдък и 1 евро за месото, ако искат да си го вземат. Цената на яребица е значително по-висока - 21 евро с месото, а заекът – 31евро.

Групите, които идват тук си предават информация една на на друга. Има италианци, които ловуват над 30 години само в Първомай. Харесва им районът, харесва им, че има дивеч. Преди години са идвали и по- големи групи. В последно време чужденците намаляха, а с тях и приходите. Но тази годна в дружеството имат по-високи очаквания.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  Уб
  Убий ловеца
  14 -8
  11:49, 16 окт 2014
  Пожелавам ви 3-4 отстреляни "по погрешка" ловци! Да видите какс е чувстват животинките дето си правите КЕФ с убиването им.
 • 2
  Ча
  чана Вана
  8 -10
  12:15, 16 окт 2014
  Отново същите коментатори! Аман от вас бе плювалници! Вече и мислите ви ни омръзнаха!
  • За
   застреляй ловеца
   12 -10
   12:31, 16 окт 2014
   Гний в кофите, комплексар! Смърт за ловците!
 • 3
  12
  123
  13 -1
  12:51, 16 окт 2014
  Това не са ловци,а въоръжени туристи
 • 4
  Бр
  бриджит бардо
  12 -4
  14:01, 16 окт 2014
  странно хоби, странни хора, странна любов - най-напред отглеждаш живот, пазиш го, храниш го, после го отнемаш. що за човек го прави???какво им липсва на тези хора та се развличат като убиват???пък се и радват, че печелят от това
  • Ку
   ку-ку
   2 0
   21:27, 16 окт 2014
   казва се "туристическа анимация"
 • 5
  Ан
  Ангел
  7 0
  14:40, 16 окт 2014
  вземете и кмета някой път на лов!
 • 6
  43
  433302
  5 -3
  16:53, 16 окт 2014
  Ами то и пилетата, кокошките, телета крави, овце, прасета и други домашни животни ги храним, пазим и отглеждаме, за да им турим накрая ножа. Вие не ядете ли месо, или си мислите, че животните, които ядете са "хуманно" умъртвени. Някой запитвал ли се е дали освен ловците и някой друг в България отглежда, опазва и разселва дивеч? Е, няма такъв "друг". Кой от Вас, пишещите е разпространявал ваксини в полето и планината за спасяване на дивеча? Колко проби от трупове на диви животни сте изпратили във ветеринарните служби за установяване на причините за смъртта на животните? Това го пиша не за да се заяждам с когото и да било, а да стане ясно, че лова не е само "пукане", а и много повече от изложеното по-горе. А, и друго: мослите ли, че освен ловците и някой друг в общината поддържа туристическите пътеки, хижи и заслони? Ами няма друг. Хайде, със здраве на всички!
 • 7
  Мо
  мохамед
  3 -1
  19:01, 16 окт 2014
  Афтуркее,земи се дегизирай в хомо сапиенс,инак некоѝ ловец може да те прати у вечните ловни полета........
 • 8
  См
  смрад
  5 -2
  19:13, 16 окт 2014
  да, то затова коремите ви стават все по-големи и по-големи всяка година, от многото поддръжка на туристически пътеки нали!
 • 9
  34
  345
  7 -4
  19:45, 16 окт 2014
  Виж ти, човек с одъртяването придобива миловидни черти, ако не го познавах толкова добре, бих казал направо - какво симпатично старче.
 • 10
  34
  346
  4 -3
  20:48, 16 окт 2014
  345 Tи май си от хората, които това симпатично старче не им е играло по свирката и сега правиш комплексарски изказвания.Ти изобщо не познаваш този човек, и ако обичаш не се изказвай неподготвен!!!
 • 11
  96
  9669
  7 -4
  21:37, 16 окт 2014
  Погледнете зад фасадата на наперения дс служител! Ами около него, а и вътре = само смрад и кал !
  • 69
   6996
   2 -4
   19:56, 17 окт 2014
   Да ама той не си губеше времето да слухти като теб кой открадна кравата!?
  • 69
   6996
   1 0
   19:37, 18 окт 2014
   Целиш се не където трябва, просто стреляш на посоки и като резултат замъглена преценка или по точно пълна заблуда.
   Мислиш ,че знаеш НЕ ,те знаят всичко за теб.

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
25 сеп 2020
Последни новини