Вложители на КТБ опитаха да влязат в централата

Вложители на Корпоративна търговска банка (КТБ) направиха опит да проникнат в централата на банката с искане да се срещнат с квесторите, предаде БНР.
Въпреки че хората имат право на справки и достъп до вещите си в трезора на банката, влизането в централата на пл. "Гарибалди" в София бе ограничено в началото на протеста.

До радикални действия не се стигна.

Аргументът на вложителите, които се опитаха да проникнат в централата, беше, че те имат достъп до трезорите.

Преди протеста служителите на КТБ допускаха хора, които имат право да правят справки, както и да видят вещите в трезорите си.

Протестиращите категорично отхвърлиха възможността да получат облигации вместо парите си и се заканиха да продължат да протестират.

В края на миналия месец Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалба на клиент на КТБ срещу решението, с което банката беше поставена под специален надзор от БНБ. Това бе първото произнасяне на съд по банковата афера.
Определението на ВАС обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав.
ЕК обяви начало на наказателна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория", а Европейският банков орган започна разследване, защото държавата ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки.
Финансовият министър Румен Порожанов обяви пък, че най-вероятно изплащането ще започне през ноември.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини