Първомай посреща Пробега на мира в сряда

Честта да внесе факела на българска територия се падна на австриеца Типо Ваче Рейна.

В сряда – 17 септември през град Първомай ще премине пробег, пренасящ Факела на мира. Основан през 1987 година, той преминава през повече от 100 държави, включително и България, но за пръв път Първомай е точка от маршрута. Щафетата, която пренася факела е известна като Пробег на мира или Световен пробег на хармонията. Той е тук от 12 септември, когато в късния следобед премина Мостът на дружбата между Гюргево и Русе. Днес пътува са София, а утре има за крайна цел – Пловдив.

Със символичния огън са дефилирали известни спортисти, политици, личности с голям обществен авторитет – между тях Михаил Горбачов, Дезмън Туту, Карл Люис, а огънят е благословен от папа Йоан II.

Хора от хиляди населени места деца и възрастни, обикновени граждани и известни личности се присъединяват към Пробега, изминавайки няколко крачки или километри с него. Тази възможност ще имат и жителите на Първомай и Бяла река. След това пробегът ще продължи към Димитровград и  Хасково.

Факелът се очаква да пристигне в Първомай около 10.45. Има 4 уговорени места, на които организаторите очакват желаещите да участват в церемонията по посрещане на факела – Пред църквата в кв. Дебър, на паркинга между Газпром и болницата, в двора на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, след това пробегът ще тръгне по ул. "Княз Борис I", ще продължи по централна градска част, парка и преди да поеме през улица "Стефан Стамболов" в посока Бяла река, ще спре за снимка пред НУ „Христо Ботев“

Всеки може да се докосне до факела, не се събират средства, не се пропагандират политически каузи – поканата е към всеки един от нас- да направим стъпка към един по-добър свят.

Идеята за Пробега на мира  е на пацифиста Шри Чинмой. Той е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    бай иван
    6 -1
    08:22, 16 сеп 2014
    пропуснато е да се отбележи, че маршрута на огъня пресича скалния феномен "дупките" , даже на две места, след княз борис и веднага след парка
Последни новини