16 °C

Първомай посреща Пробега на мира в сряда

Честта да внесе факела на българска територия се падна на австриеца Типо Ваче Рейна.

В сряда – 17 септември през град Първомай ще премине пробег, пренасящ Факела на мира. Основан през 1987 година, той преминава през повече от 100 държави, включително и България, но за пръв път Първомай е точка от маршрута. Щафетата, която пренася факела е известна като Пробег на мира или Световен пробег на хармонията. Той е тук от 12 септември, когато в късния следобед премина Мостът на дружбата между Гюргево и Русе. Днес пътува са София, а утре има за крайна цел – Пловдив.

Със символичния огън са дефилирали известни спортисти, политици, личности с голям обществен авторитет – между тях Михаил Горбачов, Дезмън Туту, Карл Люис, а огънят е благословен от папа Йоан II.

Хора от хиляди населени места деца и възрастни, обикновени граждани и известни личности се присъединяват към Пробега, изминавайки няколко крачки или километри с него. Тази възможност ще имат и жителите на Първомай и Бяла река. След това пробегът ще продължи към Димитровград и  Хасково.

Факелът се очаква да пристигне в Първомай около 10.45. Има 4 уговорени места, на които организаторите очакват желаещите да участват в церемонията по посрещане на факела – Пред църквата в кв. Дебър, на паркинга между Газпром и болницата, в двора на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, след това пробегът ще тръгне по ул. "Княз Борис I", ще продължи по централна градска част, парка и преди да поеме през улица "Стефан Стамболов" в посока Бяла река, ще спре за снимка пред НУ „Христо Ботев“

Всеки може да се докосне до факела, не се събират средства, не се пропагандират политически каузи – поканата е към всеки един от нас- да направим стъпка към един по-добър свят.

Идеята за Пробега на мира  е на пацифиста Шри Чинмой. Той е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ба
  бай иван
  6 -1
  08:22, 16 сеп 2014
  пропуснато е да се отбележи, че маршрута на огъня пресича скалния феномен "дупките" , даже на две места, след княз борис и веднага след парка

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
01 окт 2020

Случаен виц

Последни новини