3 °C

Първомай посреща Пробега на мира в сряда

Честта да внесе факела на българска територия се падна на австриеца Типо Ваче Рейна.

В сряда – 17 септември през град Първомай ще премине пробег, пренасящ Факела на мира. Основан през 1987 година, той преминава през повече от 100 държави, включително и България, но за пръв път Първомай е точка от маршрута. Щафетата, която пренася факела е известна като Пробег на мира или Световен пробег на хармонията. Той е тук от 12 септември, когато в късния следобед премина Мостът на дружбата между Гюргево и Русе. Днес пътува са София, а утре има за крайна цел – Пловдив.

Със символичния огън са дефилирали известни спортисти, политици, личности с голям обществен авторитет – между тях Михаил Горбачов, Дезмън Туту, Карл Люис, а огънят е благословен от папа Йоан II.

Хора от хиляди населени места деца и възрастни, обикновени граждани и известни личности се присъединяват към Пробега, изминавайки няколко крачки или километри с него. Тази възможност ще имат и жителите на Първомай и Бяла река. След това пробегът ще продължи към Димитровград и  Хасково.

Факелът се очаква да пристигне в Първомай около 10.45. Има 4 уговорени места, на които организаторите очакват желаещите да участват в церемонията по посрещане на факела – Пред църквата в кв. Дебър, на паркинга между Газпром и болницата, в двора на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, след това пробегът ще тръгне по ул. "Княз Борис I", ще продължи по централна градска част, парка и преди да поеме през улица "Стефан Стамболов" в посока Бяла река, ще спре за снимка пред НУ „Христо Ботев“

Всеки може да се докосне до факела, не се събират средства, не се пропагандират политически каузи – поканата е към всеки един от нас- да направим стъпка към един по-добър свят.

Идеята за Пробега на мира  е на пацифиста Шри Чинмой. Той е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ба
  бай иван
  6 -1
  08:22, 16 сеп 2014
  пропуснато е да се отбележи, че маршрута на огъня пресича скалния феномен "дупките" , даже на две места, след княз борис и веднага след парка

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини