Възможен ли е мир в Близкия Изток и какъв е изходът от кризата със заложниците

Коментарите на Браян Дженкинс и Ури Бен Яков

След 7 октомври, когато войната в Близкия Изток се възобнови, Центърът за изследване на тероризма към военната ни академия организира конференция с водещи международни експерти по антитероризъм. Двама от тях дадоха специално интервю за NOVA – Браян Дженкинс, бивш съветник на президента Бил Клинтън и супервайзър на консултативния съвет по сигурност на САЩ и подполковник Ури Бен Яков, който обучава израелски военни и съветва израелското правителство в сферата на антитероризма.

„Започваме настъпление срещу „Хамас“ и терористичните групировки в Ивицата Газа. Нашата цел е една - победа. Ние ще се бием в алеите, ще се бием в тунелите, ще се бием където трябва“. Ето така започва втората фаза на израелското настъпление срещу Ивицата Газа след атаката на „Хамас“, която доведе до смъртта на близо 8800 палестинци, над 1400 израелци и 240 отвлечени деца и възрастни мъже и жени, безброй разрушени домове и човешки съдби.

Малко по-късно Израел удари и бежанския лагер „Джабалия“ в Газа. От контролираното от „Хамас“ здравно министерство съобщават за десетки загинали. Израел твърди, че е отстранил висш командир на „Хамас“, срутени са подземни тунели, както и много цивилни сгради. Така битката от години продължава.

„Кога започва всичко е обект на яростни спорове – дали конфликтът започна на 7 октомври с нападението на „Хамас“, дали започва преди 15-16 години с превземането на Газа от страна на „Хамас“, дали може да се проследи чак до създаването на Държавата Израел през 1948 г. Някои твърдят, че конфликтът трае над 100 години, започвайки още през 19 век с конфликта между евреите и арабите. Израел смята, че реагира на ужасяващите събития от 7 октомври, като действа са със съответната сила“, обяснява Дженкинс.

Ури Бен Яков отговори на въпрос, свързан с Пакта на Омар, който далеч преди Женевската конвенция повелява мюсюлманите да не убиват или нараняват деца, жени и възрастни. Какво обаче се случва сега с борбата за свобода и земя и за двете страни? „Мисля, че е проблемно да говорим за двете страни в едно и също изречение. Във всеки случай, Израел според мен действа в съответствие с правилата и международното законодателство във всички отношения. Поне можем да кажем, че се стараем всичко да съответства на законите. Понякога се допускат и грешки, очевидно. Докато другата страна не спазва никакви закони, нито морални устои, използвайки собствените си граждани и общество като човешки щитове само и само да постигне целите си“, заявява той.

„Не можем да унищожим напълно „Хамас“. Можем да разбием много от военните им способности. Колкото до пленниците, единственият начин да се приберат е чрез военна операция. Не смятам, че каквито и да са преговори, биха били успешни, защото „Хамас“ разбира, че дори да освободим всички терористи, които в момента са в Израел, на следващия ден може да не са живи“, добавя д-р Яков.

С надеждата да са живи, всички отвлечени граждани на Израел, САЩ, европейски държави и Тайланд, се водят преговори с посредничеството на Доха, които според висши катарски служители са възпрепятствани от сухопътната офанзива на Израел. Благодарение именно на израелския рейд до самия град Газа, беше освободена израелската военнослужеща редник Ори Мегидиш.

Междувременно, иранският външен министър предлага съвместни преговори с Катар и Турция за освобождаването на израелските пленници. Говори се и за замяна за палестински затворници.

 

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини