Победа на Украйна или мир срещу отстъпки? Оценка на експерт:

Контраофанзиватa не донесе очакваните успехи за Украйна и за Киев фронтът е твърде голям, за да бъде ефективно защитаван, казва военният експерт Густав Гресел. Може ли Украйна все още да победи?

Колко дълго Украйна ще може да отблъсква зачестилите руски въздушни удари зависи от това колко бързо Западът може да достави нови боеприпаси за противовъздушната отбрана, коментира военният експерт Густав Гресел пред WDR. Както и колко бързо партньорите на Киев ще могат да произведат още от тях.

Русия умишлено е съсредоточила атаките в края на декември

По думите на експерта руските ракети „Кинжал“ са проблем за украинската отбрана, защото са много бързи и шансът да бъдат прихванати е по-малък. Извън скоростта на тези ракети обаче Гресел смята, че те определено не са „чудодейното оръжие“, за което Русия ги представя. „Това са просто балистични ракети, прикачени към изтребители, които са с по-добър обсег и скорост“, обяснява експертът.

Според Гресел последните мащабни руски атаки са били умишлено концентрирани в дните в края на предходната и началото на новата година. През октомври и ноември нападенията с ракети с голям обсег бяха значително по-малко и това не е случайно, смята той. „Шансовете дори една ракета да достигне целта си при мащабна атака са много по-големи, отколкото при много по-малки нападения. Затова и ракетите се пазеха за мащабната вълна от атаки в края на декември“, допълва Гресел пред WDR.

Путин смята, че е в добра позиция

Настоящите дебати за подкрепата за Украйна, които продължават да се водят в САЩ, несъмнено обнадеждават Путин, казва военният експерт. „Естествено той сега се чувства в позиция на сила и се възползва максимално от това в реториката си“, коментира Гресел. Например в новогодишната си реч руският президент само затвърди позициите си, които поддържа от началото на войната срещу Украйна.

Това обаче не означава, че войната ще продължи да се развива по същия начин, по който се развива в момента. „Западът несъмнено може да се мобилизира отново и тогава нещата за Русия ще изглеждат по съвсем друг начин“, казва Гресел в интервюто за германската обществено-правна медия.

Русия атакува по целия фронт

По преценката на военния експерт ситуацията на фронта в момента е много сложна. Контраофанзивате не донесе очакваните успехи за Украйна и от перспективата на Киев фронтът все още е твърде голям, за да бъде ефективно защитаван. Друг проблем е и фактът, че Украйна от много време не е давала възможност на войниците на фронта да отпочинат и много от тях вече са на предела на силите си, смята експертът.

Въпреки че руските въоръжени сили са в офанзива почти във всички части на фронта, за Украйна има и позитиви. „Руските загуби в опитите за офанзива са огромни и надхвърлят значително възможностите на руската отбранителна индустрия. Изтощават и армията. При следващата момент на слабост, когато потенциалът на Русия за нова офанзива е изчерпан, Украйна може да се възползва“, коментира Густав Гресел.

Русия не предлага нищо приемливо за украинците

Гресел в момента не вижда възможност за постигане на мирно споразумение в замяна на териториални отстъпки. Причината е, че Русия настоява, че за да се стигне въобще до мирни преговори, Украйна трябва да признае окупираните територии за руски - включително и частите от Херсонска и Запорожка област, които в момента са под контрола на Украйна.

80 на сто от украинците категорично отказват да предадат територия на Русия, дори това да удължи войната, пише АРД. 19 процента обаче са готови на подобен компромис. „Тези 19 процента обаче вероятно имат предвид компромис по отношение на Крим или Донецк. Не на Запорожие“, казва Гресел.

Украйна не е загубила шансовете си за победа

Според военния експерт Украйна продължава да има сериозен шанс за победа, въпреки че в момента ситуацията изглежда мрачна. „Има позитивни тенденции в Украйна, които остават на заден план с оглед на всичко случило се в последните дни. Украинската отбранителна индустрия се възражда. Правят се концептуални разработки за това как Украйна да се отбранява срещу безпилотните самолети, как да се справи с кибервойната, как да я включи към битката с оръжия“, коментира Гресел пред АРД.

По думите на експерта Украйна може отново да е в силна позиция, ако Западът ѝ помогне в настоящия труден момент.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини