Ветеринарните лекари излизат на национален протест

Българският ветеринарен съюз организира национален протест заради липсата на ясна стратегия във ветеринарномедицинската дейност в България. Това е четвъртият национален протест в рамките на 2-3 години, уточни пред д-р Мирослав Първанов.  Протестът под наслов "Липса на стратегия, организация и управление на ветеринарно-медицинската дейност" е пред сградата на Агенция по храните. 

Според медиците, неадекватните мерки от страна на държавата и агенцията по храните са довели до масово разпространение на заразни заболявания сред животните. Ветеринарите посочват, че броят на заразените от син език животни - 3-4 хиляди, е само в областите Хасково, Кърджали и Смолян. "Но според нас в никакъв случай не са по-малко от 15-20 хиляди животни. Половината не са маркирани. Нямам представа как държавата ще обезщети стопаните, на които умират животните, които не са диагностицирани със заболяването", каза д-р Мирослав Първанов.

По думите му в момента се разпространява и заболяване от типа на туберколозата. Дълго време чиновниците от агенцията по храните са укривали информацията и месо от заразени животни има на пазара. "Искаме Министерския съвет да потърси най-строга отговорност на съответните длъжностни лица в Министерството на земеделието и в агенцията и тези хора да бъдат отстранени", подчерта д-р Първанов.

"Да се потърси отговорност от висшата ветеринарна администрация за неизпълнение на закона за ветеринарно-медицинска дейност и допуснати нарушения, довели до това състояние на здравеопазването на животните в страната. Визира се синият език. Да бъдат отменени абсолютно всички незаконосъобразни заповеди на изпълнителния директор на агенцията по храните. Незабавно да се преустанови от страна на ръководството на агенцията всички заплахи, принуди и натиск спрямо практикуващи ветеринарни лекари и спрямо ветеринарните лекари държавни служители", обобщи исканията пред БНР заместник-председателят на съюза на ветеринарните лекари д-р Петър Дойчев.

Да се създаде Национална ветеринарномедицинска служба, която да бъде извън системата на агенцията по храните и да премине на пряко подчинение на Министерпството на земеделието, иска още съюзът на ветеринарните лекари.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини