22 °C

Кметове от РАО „Тракия“: Не искаме нова методика за такса „Битов отпадък“

Кметовете от РАО „Тракия“ застанаха категорично срещу вмененото им от новия Закон за управление на отпадъците задължение да създадат нова методика за определяне на такса „Битов отпадък“.

Това беше най- дискутираната тема на проведеното събрание на 18 юли в Първомай. Още преди започване на срещата, председателят на сдружението проф. Иван Върляков сподели, че общините в България нямат готовност за въвеждане на нов начин за определяне на ТБО. „Продължават да се делегират от държавата дейности, за които няма необходимото финансиране – каза той – Вземете Закона за управление на отпадъците. Според него общините трябва да направят площадки, а гражданите да разделят боклука. Законът все още може да бъде променен и има какво да се направи по въпроса.  Това , което е записано в Закона – методиката да е нова- първо и второ в никакъв случай да не е на основа данъчна оценка е неизпълнимо за голяма част от общините. Познавайки ситуацията в нашата страна, знаейки какъв е доходът на нашите граждани, съществуващата към момента методика, която не е справедлива в някои случаи е най- приложимата за България с всички условности, че бизнесът е засегнат. Но общините и гражданите не могат да бъдат подлагани на това отношение. Нито стикерите, нито торбите, нито някакво друго основание не защитава гражданина и всички приказки за местно вложение са празни.

В залата се чуха и доводите на кметовете – ако се определи друга методика фирмите ще плащат значително по малко, а това би ощетило местния бюджет. Друго съображение е, че гражданите няма да си купуват необходимите торби и боклукът ще се разхвърля по улиците и пак общината ще трябва да го събира, но за своя сметка. Някои от градоначалниците поискаха отлагане на въвеждането на новата методика, други пилотно приложение на някои места, но всички се обединиха около идеята да бъде подписана декларация срещу прилагането на Закона в тази му част. Тогава възникна големия проблем до кого да бъде адресирана декларация, при положение, че във всеки момент се очаква оставка на правителството, а до 1 януари 2015 година не се знае кой ще управлява страната.

Втората голяма тема- разработването и прилагането на различни проекти, финансирани от държавата и еврофондовете, кметовете оставиха за лична дискусия в неформална обстановка. По покана на кмета Папазов те посетиха магазин за сувенири и чешкия завод „Хроновски БГ“- ЕООД.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини