15 °C

Доц. Джамбов представи находките си от разкопките на Хасара

Най – интересните находки при разкопките в местността Хасара тази година са бронзов кръст, десет монети, повечето антични от 5-6 век, една средновековна анонимна от втората половина на 10 век и една от 11 век. Два пръстена – единият - античен, другият е средновековен, фрагменти от гривни.  Намерени са много обкови на книги и се предполага, че може да е имало библиотека или дори книжовен център. С това се похвалиха доц. Иван Джамбов – ръководител на археологическата експедиция. В негова помощ са гл.ас. д-р Стоян Попов,  ас. Д-р Божидар Драгомиров и доц. Златка Григорова и студентите от I, II, III курс на Пловдивски университет. Те посрещнаха група любопитни туристи, пожелали да се запознаят с разкритията на археолозите.

Работата по разкриването на обектите на това място продължава шеста година. В началото на разкопките се знае, че на това място има късно антична крепост, откъдето идва и името на местността Хасара. Тя функционира между 3 и 6 век. От нея са хванати части -вижда се от изток, има част от западната стена. Сега се опитват чрез сондаж да се установи северната част на крепостта, за да се затворят рамките на обекта.  Като хронология се счита, че след разрушенията, свързани със славянските нашествия, животът тук спира за няколко века. Това се потвърждава от следите от горели пластове. Животът  се подновява в 10 век, когато е построена триконхиалната църква. Виждат се добре южна, източна и северна конха.

Планът на триконхиалната църква и залепения за северната стена параклис (около 10 век)

Археолозите са успели да възстановят южния зид, който е бил в много лошо състояние и са установени основите на западната, източната и северната стена. Установено е, че покривът е бил хоросанов. В един период от съществуването е направен вход от северната страна и през него се е влизало в разкрития тази година параклис. Виждат се тухли, които най- вероятно са част от сводяването на конхата. Знае се, че сводовете са се правели от тухли, защото от камък градежът им е почти невъзможен.

Триконхиалната църква

Продължават да излизат гробове в некропола. Има гробове от 11-12 век и от 15-16 (турско време). До този момент те са 80. Единият, разкрит преди дни е на жена, която най- вероятно е починала при раждане на бебето си – там където е утробата ѝ са намерени детски костици.

Скелетът на бременната жена

След приключването на живота на конхиаланта църква и параклиса, започва строежа на другата църква, на която се вижда северният и южният зидове и едно помещение, което условно се нарича „помещение1“. Тази църква вероятно е от 11-12 век, след това и тя спира да функционира по някаква причина, и живеещите по това време правят некропола. През 13-14 век вътре се строи по- малка църква. Излиза стенопис и се предполага, с който се предполага, че е бил украсен по- малкият храм. За големия -  не се знае дали е бил изписан, но подът е бил настлан с тухли.

Църквата от 11-12 век и вътрешната по- малка и по- нова църква

Част от студентите заедно с доц. Григорова ще продължат практиката си в Русия по програмата за обмен на студенти.

Намерените на Хасара църкви не са свързани с разкритото на връх Драгойна селище. По-скоро крепостта е свързана с късно античния обект на Църквището. Там разкопките започват на 4 август, ще се водят от доц. Иво Топалилов. До там също ще бъде организиран поход за запознаване на място с разкритото от него и студентите от Шуменски университет.

 Теодора Кирякова

На повърхността на този питос също се вижда следи от изгаряне
Една от находките - гордост
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
20 сеп 2020
Последни новини