2 °C

Прага завладя "Хорцето", а "Хорцето" - публиката

Танцов клуб „Хорцето“  не само спечели аплодисментите и сърцата на публиката на фолклорния фестивал в Прага, но и вдигна другите присъстващи български състави да танцуват заедно с тях. На 15-тия международен форум, организиран от   „Топ хотел - Прага“ участваха 35 формации от над 15 държави, между които Гърция, Турция, Румъния, Ирландия, Русия, Украйна, Беларус, Естония, Сърбия, Хърватска и други.

Събитието, проведено в първия уикенд на юли доказа, че навсякъде по света хората си приличат в различието – независимо какъв е техния фолклор, те го обичат и с вълнение и трепет го представят на света. А понякога традициите, танците и музиката на географски близките държави напълно съвпадат. Босненско- херцеговския състав представи ни повече, ни по- малко от ръченица  и еленино хоро, гърците танцуваха зад кулисите право хоро, познати ни бяха и танците на сърбите.

Програмата, с която се представи „Хорцето“ беше завършен микс от хореография, песен, автентично хоро и малко хумористична пантомима. На фона на оскъдното мъжко присъствие на целия фестивал, първомайци първо впечатлиха със смелите си и снажни мъже. Когато Мишо Запрянов запя от двете страни на сцената се извиха хора и се развяха български байраци – присъстващите се вдигнаха спонтанно, а публиката изригна във възторжени аплодисменти. Групата, специално пътуваща и  подкрепяща „Хорцето“ се отличаваше с красивите фланелки с логото на спонсора на състава „Консервинвест“ и с разветите български трикольори. Фестивалът е място, на което се създадоха много контакти. Впечатляващият хор „Цветница“ от Варна, танцьорите от софийският клуб „Чинари“, от читалището в Костиево, Бобов дол, Троян и други проявиха желание да гостуват в Първомай по време на майските празници и на Празника на фолклорния танц. От поканата се заинтересуваха и турски и гръцки клубове.

Ръководителят на състава Ангелина Кръстева получи диплом за участие и албум.

Прага очарова танцьорите с невероятно красивата си архитектура, създавана в продължение на няколко столетия. Величествените катедрали, прекрасния Карлов мост, галерии, величествени сгради наредени от двете страни на Вълтава, могат да бъдат видени докато пътуваш с корабче по нея. Най- емоционалното посещение беше на курортния комплекс Карлови Вари, завършило в пивоварната „Крушевец“. След технологичната и историческа разходка, всеки от посетителите получи по една чаша светла, една чаша тъмна бира и по една стъклена чаша за спомен. Това допринесе за задушевната атмосфера и разходката завърши след няколко хорà и репетиция на подготвената програма, а публика беше случайно попадналата на мястото белоруска група, която също се включи в надиграването.

След първото голямо участие, „Хорцето“ започват да „презареждат“. Предстои разбор и съставяне на план за развитие. А танцьорите благодарят за помощта, оказана им от Илия Ганчев, Иван Вергов, кмета на общината Ангел Папазов и най- вече на Румен Казаков.

Теодора Кирякова

Публиката се включи активно
Павката и Георги Кръстев съпровождаха изпълнението на Михаил Запрянов
Най- младите танцьори - Теди Янакиева и Живко Аргиров освежиха състава и хореографията
Жоро Кирков и Светла Джакова разсмяха публиката с вечната история за "мъжа и чуждите булки"
Карлови Вари посрещна българския клуб "Хорцето" в деня на откриването на кино фестивала
Карлов мост - символът на Прага

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини