19 °C

Прага завладя "Хорцето", а "Хорцето" - публиката

Танцов клуб „Хорцето“  не само спечели аплодисментите и сърцата на публиката на фолклорния фестивал в Прага, но и вдигна другите присъстващи български състави да танцуват заедно с тях. На 15-тия международен форум, организиран от   „Топ хотел - Прага“ участваха 35 формации от над 15 държави, между които Гърция, Турция, Румъния, Ирландия, Русия, Украйна, Беларус, Естония, Сърбия, Хърватска и други.

Събитието, проведено в първия уикенд на юли доказа, че навсякъде по света хората си приличат в различието – независимо какъв е техния фолклор, те го обичат и с вълнение и трепет го представят на света. А понякога традициите, танците и музиката на географски близките държави напълно съвпадат. Босненско- херцеговския състав представи ни повече, ни по- малко от ръченица  и еленино хоро, гърците танцуваха зад кулисите право хоро, познати ни бяха и танците на сърбите.

Програмата, с която се представи „Хорцето“ беше завършен микс от хореография, песен, автентично хоро и малко хумористична пантомима. На фона на оскъдното мъжко присъствие на целия фестивал, първомайци първо впечатлиха със смелите си и снажни мъже. Когато Мишо Запрянов запя от двете страни на сцената се извиха хора и се развяха български байраци – присъстващите се вдигнаха спонтанно, а публиката изригна във възторжени аплодисменти. Групата, специално пътуваща и  подкрепяща „Хорцето“ се отличаваше с красивите фланелки с логото на спонсора на състава „Консервинвест“ и с разветите български трикольори. Фестивалът е място, на което се създадоха много контакти. Впечатляващият хор „Цветница“ от Варна, танцьорите от софийският клуб „Чинари“, от читалището в Костиево, Бобов дол, Троян и други проявиха желание да гостуват в Първомай по време на майските празници и на Празника на фолклорния танц. От поканата се заинтересуваха и турски и гръцки клубове.

Ръководителят на състава Ангелина Кръстева получи диплом за участие и албум.

Прага очарова танцьорите с невероятно красивата си архитектура, създавана в продължение на няколко столетия. Величествените катедрали, прекрасния Карлов мост, галерии, величествени сгради наредени от двете страни на Вълтава, могат да бъдат видени докато пътуваш с корабче по нея. Най- емоционалното посещение беше на курортния комплекс Карлови Вари, завършило в пивоварната „Крушевец“. След технологичната и историческа разходка, всеки от посетителите получи по една чаша светла, една чаша тъмна бира и по една стъклена чаша за спомен. Това допринесе за задушевната атмосфера и разходката завърши след няколко хорà и репетиция на подготвената програма, а публика беше случайно попадналата на мястото белоруска група, която също се включи в надиграването.

След първото голямо участие, „Хорцето“ започват да „презареждат“. Предстои разбор и съставяне на план за развитие. А танцьорите благодарят за помощта, оказана им от Илия Ганчев, Иван Вергов, кмета на общината Ангел Папазов и най- вече на Румен Казаков.

Теодора Кирякова

Публиката се включи активно
Павката и Георги Кръстев съпровождаха изпълнението на Михаил Запрянов
Най- младите танцьори - Теди Янакиева и Живко Аргиров освежиха състава и хореографията
Жоро Кирков и Светла Джакова разсмяха публиката с вечната история за "мъжа и чуждите булки"
Карлови Вари посрещна българския клуб "Хорцето" в деня на откриването на кино фестивала
Карлов мост - символът на Прага

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
23 сеп 2020
Последни новини