Руската войска се връща по границата с Украйна

Руската войска се връща по границата между Русия и Украйна, съобщи секретарят от Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Парубий, цитиран от руското издание "Ведомости". Той посочва, че в Ростовска област е разположена част от 150 десантчици от 76-та десантно-щурмова дивизия. Според Парубий край границата са разположени приблизително 16 000 души, а още 22 000 са дислоцирани в Крим.

Руското министерство на отбраната не коментира информацията. Според източник на "Ведомости", близък до военното министерство, Парубий е завишил няколко пъти броя на войниците, разположени по границата, но наистина в момента четири тактически подразделения се разполагат в близост до Украйна. Той посочва, че не е изключено и военното присъствие в пограничните райони да бъде увеличено в бъдеще.

По думите на източника на "Ведомости" причината за разполагането на нови войски е "обезпечаването на сигурността на границата" с оглед на това, че украински военни части неколкократно са я пресекли. След като руските сили бяха изтеглени от границата в края на април, там са останали само няколко подразделения от специалните части. Преди няколко дни изтребители и хеликоптери от руските военновъздушни сили са започнали да патрулират по границата.

В понеделник новият украински президент Петро Порошенко заяви, че започва да изпълнява плана си за мир, според който трябва да бъде възстановен контрола по границата, да бъде осигурен коридор за напускане на страната за руските доброволци и да бъде прекратен огънят. След това трябва да се започнат преговори, които според Порошенко не трябва да бъдат особено продължителни. За първи път президентът заговори за прекратяване на огъня по време на встъпването си в длъжност на 7 юни.

Експертът от руския Център за анализ на стратегията и технологиите Василий Кашин посочва, че ролята на руските войски по границата е да "действат подобно на турските войски по границата със Сирия – да не позволяват нарушаването на границите и да свалят самолетите, които не се придържат към територията на Украйна".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини