САЩ арестуваха ключов заподозрян за атентата в Бенгази

САЩ арестуваха ключов заподозрян, свързан с атентата срещу американското консулство в либийския град Бенгази на 11 септември 2012 г.
При атентата загинаха посланика и още трима американци.

Потвърждавам, че на 15 юни американски войници в сътрудничество с полицията заловиха Ахмед Абу Хатала - ключова фигура при атаките срещу американското консулство в Бенгази през септември 2012 г., каза говорителят на американското министерство на отбраната контраадмирал Джон Кърби, цитиран от световните агенции и БТА.

Хатала бил задържан в покрайнините на Бенгази при секретна операцията на американски специални части и сега се намира на американски военен кораб, за да бъде отведен в САЩ.

Заловеният - висш лидер на клона в Бенгази на терористичната групировка "Ансар аш Шария" в Либия - ще бъде съден в САЩ.

Либия е била уведомена за операцията, но Пентагонът отказа да уточни дали преди или след залавянето на Хатала.

Миналата година САЩ повдигнаха обвинения срещу Хатала и няколко други в таен иск, внесен в окръжния съд във Вашингтон. Досега обаче нито един от обвиняемите не беше арестуван.

Президентът Барак Обама заяви, че е одобрил извършената в неделя операция в Либия по залавянето на Хатала. Според американски медии акцията е готвена няколко месеца.

"По-важното за нас е . . . да изпратим послание на света, че когато американци биват нападани, без значение колко време е нужно, ще открием отговорните и ще ги предадем на съда", каза Обама във връзка с ареста.

Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Катрин Хейдън заяви, че терористът няма да бъде откаран в Гуантанамо. Хейдън припомни, че с идването си в Белия дом Барак Обама е обещал, че броят на затворниците в тази американска база няма да се увеличи с нито един човек.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини