Китай договаря 30 млрд. инвестиции в Лондон

Китайски инвестиции на стойност 30 милиарда ще подпомогнат икономиката на Великобритания. Това стана ясно при посещението на китайския премиер Ли Къцян в Обединеното кралство.

Очаква се по време на визитата да бъдат подписани сделки за милиарди с “Бритиш Петролеум” и “Шел” за доставка на газ за Китай.

Според Къцян Китай има нужда от Великобритания също толкова колкото Великобритания има нужда от Китай. Споразуменията се очаква да подпомогнат отрасли като енергетика, финанси и образование. Ще бъдат предоставени средства за технологии в ядрения сектор на Великобритания, както и за скоростна влакова мрежа. След нейното построяване Северна Англия трябва да се свързва с Лондон.

По време на визитата си китайският премиер е придружаван от около 200 големи китайски бизнесмени. Сред тях са ръководителите на някои от най-големите банки в Китай.

След срещата си с британския премиер Дейвид Камерън Ли Къцян се срещна и с кралица Елизабет. Това е първо посещение на китайски премиер във Великобритания от 2011 г.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини