Всички за предсрочни избори, въпросът е кога. Преглед на печата

Оставка на правителството веднага след гласуването на вота на недоверие в края на тази седмица и предсрочни парламентарни избори. Тази позиция зае председателят на БСП Сергей Станишев, отразяват днешните вестници.

"В присъствието на премиера Пламен Орешарски и част от министрите, които дойдоха на "Позитано", Станишев заяви, че те не заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата при липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност. Затова най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подаде оставката", уточнява под глава "24 часа".

"Нали всички искаха предсрочен вот? Защо да не се избърза с него", пита в интервю за "24 часа" Александър Симов от БСП. Според него избори до края на юли ще позволят нормална есенна сесия на един нов парламент и ще осигурят политическо спокойствие през зимата.

"Според мен реакцията срещу тази идея идва от неувереност. От БСП се очакваха хленчове, сълзи и сополи, а изведнъж партията стана инициатор на активно политическо действие. Това изпълва със страх някои хора. Това е моето убеждение", споделя Симов.

ДПС продължава да бъде фактор със значително негативно влияние върху електоралния потенциал на БСП." Това пише в анализа на БСП за загубата на евровота, раздаден на делегатите на пленума, съобщава „Труд“. Червените посочват и ролята на АБВ, които са откъснали "живо месо" от тях.

БСП оценява, че е загубила "традиционни" позиции и влияние сред ромите и сред младежите. Отчита се, че сред ромите ДПС са взели превес, а сред най-слабите области на БСП са Кърджали, Търговище, Разград, Бургас и Варна.

Зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов пък е отчел, че управлението е изпълнило много от обещанията на левицата преди изборите. Неизпълнени останали плановете за реиндустриализация и за условия за трайна заетост.

Изданието посочва още, че повечето от изказалите се на пленума цитирали конституцията и разсъждавали, че няма как изборите да бъдат през юли. Същата позиция изрази пред медиите и конституционният специалист проф. Любен Корнезов, след като излезе от сградата.

"Не може да има предсрочни избори без служебно правителство. Няма такова нещо като програмно правителство. Процедурата е оставка на кабинета, рулетка в Народното събрание и служебен кабинет", каза той и се пошегува, че трябва да му се вярва, защото "тази ръка е писала конституцията".

На въпрос не е ли изложил тези съображения в залата, Корнезов отвърна: "Остарях, не ме слушат." Според него през юли и август не може да има избори: "На нудисткия плаж ли ще агитираме?!" Нормално било предсрочният вот да е през септември.

Европейската комисия продължава да има сериозни резерви към предложеното от България споразумение за партньорство за новия програмен период 2014-2020 г. въпреки редицата ревизии на документа. Някои реформи остават неясни, ЕК не приема и разпределението на парите по отделни приоритети. Това става ясно от препоръките на Брюксел към изпратения от България официален проект на споразумението за партньорство. Документът е определен като "зрял и с ясна структура", но забележките по съдържанието остават сериозни, съобщава "Сега".

Според челото на "Телеграф" КАТ започва да спира от движение бръмчащи коли, дебнейки с шумомери на каналите за регистрация и при гонките в София, както и при акции "на влакче" по морето. Шофьорите на колите нарушители ще се глобяват с до 50 лв. Вече има десетина шофьори, отнесли парични санкции, след като ченгетата са ги спрели в петък и събота вечерта с гръмогласни автомобили при гонки.

Сваляне на номера и глоба от от 1030 до 9000 евро. Това са санкциите, които налагат екипите на пътна полиция в Гърция на водачите, влезли в южната ни съседка без големия регистрационен талон на автомобила, алармира "Стандарт".

Всяка година при катастрофи умира една класна стая с деца. За тази черна статистика алармира пред "Новинар" юристът Владимир Тодоров. Въпреки това обаче крутите мерки няма да решат проблема. "По-скоро, ако правилата не се спазват, би трябвало да следва глоба. Само че от тези глоби се събират само петдесет процента. Сега Законът за движение по пътищата защитава нарушителите, а не обществото. Докато това е така, ще има трагедии на пътя", категоричен е Тодоров.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини