БСП даде мандат на Станишев за предсрочен вот ”без отлагане”

След 8 часа закрито заседание, Националният съвет на БСП даде мандат на Станишев за предсрочни избори възможно най-скоро. Кадиев и Нинова подадоха оставка.
Решението на НС на БСП е прието със 118 гласа "За", 2 "Против" и 4 "Въздържали се".

Георги Кадиев е подал оставка като депутат и като член на Националния съвет на БСП. Корнелия Нинова се оттегля като зам.-председател на парламентарната група.

Секретарят на НС Антон Кутев обясни след заседанието, че Националният съвет на БСП е упълномощил Сергей Станишев да води партията към следващи избори и да направи необходимите промени в изпълнителното бюро и в националния предизборен център.

Оставката на кабинета трябва да бъде съгласувана в зависимост от това как да се направят възможно най-бързите избори, коментира още Кутев. Самата технология е въпрос на разговори, които ще бъдат проведени в близките няколко дни, добави той.

По думите на Кутев по въпроса дали ще има конгрес на БСП ще има яснота, след като бъде определена датата на изборите. Той припомни, че по устав конгресът трябва да бъде насрочен 2 месеца преди датата на провеждането му.

Корнелия Нинова обяви пред журналисти, че тя и други членове на Националния съвет са призовали всеки да си прецени отговорността на равнището на партийния пост, който заема.

Тъй като смятам, че не само лидерът трябва да носи отговорност и когато искаш носене на отговорност, трябва да дадеш личен пример - аз казах, че поемам своята и подавам оставка от партийния пост, който заемам - заместник-председател на групата, обясни Нинова.

Какво реши елитът на БСП

1. Прие анализ за участието на БСП за изборите на Европейски парламент.

2. Прие прегледа за изпълнение на предизборните ангажименти на БСП и програмата на правителството за изминалата година.

3. Възлага на ИБ да представи на следващото заседание на НС оценка за участието на БСП в управлението и работата на правителството.

4. Дава мандат на председателя на БСП Сергей Станишев за организиране на предстоящите предсрочни парламентарни избори с всички необходими промени и действия.

5. НС на БСП се обявява за предсрочни избори без отлагане. Упълномощава ръководството да проведе консултации с политическите партии и президента.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини