България може скоро да остане без зъболекари

Кризата със специалистите в полето на медицината у нас продължава да се задълбочава. Освен че вече се усеща остър дефицит на медицински сестри и лекари, до 5 години България може да остане и без зъболекари. Това прогнозират от Българския зъболекарски съюз, цитирани от Нова телевизия.

Основната причина е забавеното повече от година обнародване на Наредба 34,  която да регулира специализацията на зъболекарите.

От Българския зъболекарски съюз настояват при разработването на  наредбата, която регулира специализацията, да се има предвид, че  стоматологичните кабинети са само частни практики. 

В момента действащите зъболекари нямат стимул да вземат специалност, тъй  като три години откъсване от практиката означава на практика  закриването й. От 8600 практикуващи зъболекариу нас едва една трета имат специалност.

От съюза настояват да се използват максимално средствата за обучение,  които съществуват по различни европейски програми, тъй като в момента  специализацията е изцяло за сметка на самите специализанти. Изнасят и  тревожни факти - през миналата година са използвани едва 30% от тези  пари и затова от съюза търсят съдействие и от Здравното министерство, и  от университетите.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини