Кабинетът ще ограмотява финансово населението

Правителството работи по стратегия за финансово ограмотяване на населението, каза премиерът.
Изследвания на задлъжнялостта на домакинствата показват, че сред причините за задлъжняването и свръхзадлъжняването, е ниската степен на финансова грамотност. Една от причините за кризата, в световен мащаб от 2007–2008 година, е неразбирането на потребители на някои финансови услуги и неразбирането на някои финансови инструменти.
Това заяви Пламен Орешарски при откриването на регионалната конференция „Защита на потребителите на финансови услуги и финансова грамотност”.

Той каза, че правителството е започнало работа по национална стратегия за повишаване на финансовата грамотност за периода 2014 – 2018 година. Стратегията предвижда широк кръг от мерки на основата на партньорство между държавата, финансовия сектор, НПО и браншови организации, обяви премиерът.

"Предвиждаме финансовото обучение да бъде включено поетапно и в средните училища”, допълни Орешарски.

Премиерът, който е и преподавател по финанси, изтъкна, че финансовото образование за първи път е изведено като приоритет и са заделени средства за неотложни мерки.

„Във връзка с това създадохме работна група с представители на институции и НПО. С помощта на специалисти от УНСС подготвихме първата информационна брошура за пенсионерите, която цели подобряване на финансовите познания, предпазване от измами и злоупотреби. Предстои издаването на брошури за други групи”, обясни Орешарски.

„Финансовите услуги са изгубили доверието на потребители – финансовите услуги винаги са на дъното. Именно затова трябва да подкрепим потребителя", заяви еврокомисарят по правата на потребителите Невен Мимица, който участва в конференцията.
Доверието на потребителя е много ниско, трябва да се подобри с конкретни мерки. Ако няма доверие, няма да има растеж, уверен е Мимица.

По мнението му финансовата криза е започнала поради неадекватно кредитиране на потребителите.
"Лошите ходове могат да доведат до тежки последици за потребители", категоричен е еврокомисарят.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини