Парламентът ще разгледа до дни искането за референдум

Неотдавна Михаил Миков отказа референдумът да влезе за обсъждане в пленарната зала

Искането на президента за референдум, свързан с избирателната система, влиза в парламента до края на седмицата, обяви Михаил Миков.
Ще се дебатира и по подписката на инициативния комитет, който също настоява за референдум за изборните правила, предаде БНР.

Миналия месец Миков отказа да свика заседание за обсъждане на предложението за референдум за изборните правила, въпреки събраните 570 000 подписа. Мотивът беше, че е изтекъл 3-месечният срок за събиране на подписи, въпреки че внесените бяха повече от необходимите 500 000.

Проф. Георги Близнашки - председател на Инициативния комитет за референдума, тогава коментира, че мотивите, с които Миков отказва парламентът да се заеме, са правен абсурд.

Мнението на управляващите обаче рязко се промени, след като изненадващо лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за задължително гласуване в отговор на искането на ДПС за предсрочни избори тази година. Преди време, когато президентът предложи три въпроса за референдум - да има ли преференциален вот, да се разреши ли електронното гласуване и да се въведе ли задължително гласуване, Станишев заяви, че последното е "дървено желязо".

От ГЕРБ и Реформаторския блок обявиха, че са "за" задължителното гласуване, но ако то бъде прието на референдум. Затова от партията на Бойко Борисов настояха допитването да се проведе заедно с предстоящите наесен избори. Това означава, че задължителният вот няма как да бъде въведен за тях.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини