Дебърските ученици построиха печеливш макет на енергиен град

Печелившият макет

 

Четвъртокласниците от ОУ „Георги Караславов“, гр.Първомай, се класираха на второ място в конкурса на EVN България за изработване на макет, посветен на тема „Екологичен град“. Конкурсът, който се провежда за първи път тази година, е част от дългосрочната инициатива на дружеството „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология.“ За второто си място учениците на Петя Жекова получават екскурзия. В началото на юни те ще посетят една от най-ефективните и модерни когенерационни централи в България – Топлофикация Пловдв.

Победителите са техните връстници от ОУ „Свети Климент Охридски“ – гр. Крън, които  получават и голямата награда, осигурена от дружеството: площадка със спортни уреди в двора на  училището. На III-то място са учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Сърнево, община Раднево.

Печелившите макети представят идеите на учениците за екологичен град, в който потреблението на енергия и вода е енергийно ефективно, разумно и екологично.

Конкурсът се проведе в периода април – май 2014 г.  в рамките на 2 етапа. Оценяването на макетите се извърши от експерти на EVN България съвместно с експерти по начално образование от Регионалните инспекторати по образование. Критериите за оценка включваха техническите параметри на макета, прилагането на идеи и мерки за енергийна ефективност, комплексна и детайлна изработка, оригиналност и креативност. Анонимността на участващите проекти и безпристрастността при оценяването бяха гарантирани от присъствието на нотариус при отварянето на постъпилите проекти.

Инициативата на EVN България за обучение на ученици в разумно използване на енергийните ресурси и опазване на природата се реализира за пета поредна година.

EVN България организира „енергийни уроци” във всички 9 административни области в Югоизточна България, които се обслужват от EVN България – Бургас, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Допълнително от 2013/14 учебна година към програмата са включени нови 10 училища. Само за тази учебна година обучения по програмата преминаха общо над 7400 ученици в над 320 паралелки от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас в общо 44 училища в Югоизточна България.

Повече за инициативата на EVN България - „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология” може да се прочете на: http://www.evn.bg/Otgovornost/Ivi_Encho.aspx.

parvomai.net

Четвъртокласниците на Петя Жекова
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини