Обществен съвет ще контролира изпълнението на общинския план за развитие

Система за наблюдение, контрол и оценка на изпълнението на общинската стратегия за развитие в периода 2014-2020  година е разработена и предложена от „И – финанси“ – ЕООД. Фирмата сътрудничи на екипа по разработката на документите, свързани с изпълнението на конкретни политики от общинска администрация.

Във връзка с това вчера беше проведено обучение с представители на малкия и среден бизнес, селскостопански производители, обществени организации, общински съветници и служители в ОбА.

Като част от системата за контрол, за гражданите интерес представлява Общественият съвет. Създава се по инициатива на кмета или председателя на общински съвет. Няма значение кой от двамата ще е – посочи лекторът Костадин Паскалев – защото тяхната работа е само до свикването на учредителното събрание. Всеки, който присъства става учредител. Ръководство се избира от присъстващите на събранието. В обществения съвет е добре да има толкова комисии колкото са приоритетите в стратегията – повишаване качеството на живот; устойчиво икономическо развитие; развитие на туризма; развитие на селското стопанство; развитие на леката и преработвателна промишленост; подобряване качеството на административното обслужване. Членският състав не е ограничен. Работата му е да дава становища, мнения, предложения, да защитава интересите на хората, които участват в този обществен съвет. Може да се произнася по всички въпроси-териториално развитие, образование, здравеопазване, култура, отдих, социално развитие, териториално устройство, гражданско общество, правов ред и т.н. В работата си с местното управление, той  провежда заседания, дава становища, мнения, предложения. Задължително е да се осъществява комуникация в две направления – от Обществения съвет към Общинска администрация  и Общински съвет и обратно от ОбС и  ОбА към Обществения съвет. Той не може да спира решения на Общински съвет, негова основна задача е да консултира дейността на ОбС и ОбА.

По закон кметът трябва да създаде и назначи работни групи, които са длъжни да осъществяват мониторинг за изпълнение на плана за общинско развитие. Към този план има система от индикатори, подредени в таблица, така че да е ясно за всяка мярка какъв индикатор е предложен и какъв е източникът за събиране на информация. Работните групи веднъж в годината се   събират, обсъждат и правят доклад по изпълнението на поставените задачи, този доклад се внася за обсъждане от Общински съвет. Той или приема доклада, или прави корекции в  плана за развитие. Промените  може да са в посока – финансовата част- промяна на размера или източниците за финансиране или включване на нови мерки и проекти, но това  изисква спазване на всички процедури за създаване на общинския план за развитие – с обществено обсъждане Най- важната част от работата на работната група е в края на годината, когато тя прави предложение какъв размер финанси са необходими за реализацията на общинския план за развитие през следващата година, за съфинансиране, за изготвяне на проекти и т.н. Работните групи правят междинен доклад в средата на периода – 2017 година и последващ доклад – до една година след края на периода – 2021г.

За да не остане общественият съвет формално съществуващ и за да изпълнява функциите си на коректив на властта, има само едно изискване - активно гражданско общество и активна позици от членовете му.

Стратегията, общинския план за развитие и всички други документи, изготвени по проект „Партньорство и координация при формулиране и реализация на общинските политики в община Първомай”, Договор № 13-13-16/08.11.2013г., финансиран по ОП „Административен капацитет”, съфинансиран от ЕС чрез ЕСФ, могат да бъдат разгледани на сайта на община Първомай.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини