21 °C

Обществен съвет ще контролира изпълнението на общинския план за развитие

Система за наблюдение, контрол и оценка на изпълнението на общинската стратегия за развитие в периода 2014-2020  година е разработена и предложена от „И – финанси“ – ЕООД. Фирмата сътрудничи на екипа по разработката на документите, свързани с изпълнението на конкретни политики от общинска администрация.

Във връзка с това вчера беше проведено обучение с представители на малкия и среден бизнес, селскостопански производители, обществени организации, общински съветници и служители в ОбА.

Като част от системата за контрол, за гражданите интерес представлява Общественият съвет. Създава се по инициатива на кмета или председателя на общински съвет. Няма значение кой от двамата ще е – посочи лекторът Костадин Паскалев – защото тяхната работа е само до свикването на учредителното събрание. Всеки, който присъства става учредител. Ръководство се избира от присъстващите на събранието. В обществения съвет е добре да има толкова комисии колкото са приоритетите в стратегията – повишаване качеството на живот; устойчиво икономическо развитие; развитие на туризма; развитие на селското стопанство; развитие на леката и преработвателна промишленост; подобряване качеството на административното обслужване. Членският състав не е ограничен. Работата му е да дава становища, мнения, предложения, да защитава интересите на хората, които участват в този обществен съвет. Може да се произнася по всички въпроси-териториално развитие, образование, здравеопазване, култура, отдих, социално развитие, териториално устройство, гражданско общество, правов ред и т.н. В работата си с местното управление, той  провежда заседания, дава становища, мнения, предложения. Задължително е да се осъществява комуникация в две направления – от Обществения съвет към Общинска администрация  и Общински съвет и обратно от ОбС и  ОбА към Обществения съвет. Той не може да спира решения на Общински съвет, негова основна задача е да консултира дейността на ОбС и ОбА.

По закон кметът трябва да създаде и назначи работни групи, които са длъжни да осъществяват мониторинг за изпълнение на плана за общинско развитие. Към този план има система от индикатори, подредени в таблица, така че да е ясно за всяка мярка какъв индикатор е предложен и какъв е източникът за събиране на информация. Работните групи веднъж в годината се   събират, обсъждат и правят доклад по изпълнението на поставените задачи, този доклад се внася за обсъждане от Общински съвет. Той или приема доклада, или прави корекции в  плана за развитие. Промените  може да са в посока – финансовата част- промяна на размера или източниците за финансиране или включване на нови мерки и проекти, но това  изисква спазване на всички процедури за създаване на общинския план за развитие – с обществено обсъждане Най- важната част от работата на работната група е в края на годината, когато тя прави предложение какъв размер финанси са необходими за реализацията на общинския план за развитие през следващата година, за съфинансиране, за изготвяне на проекти и т.н. Работните групи правят междинен доклад в средата на периода – 2017 година и последващ доклад – до една година след края на периода – 2021г.

За да не остане общественият съвет формално съществуващ и за да изпълнява функциите си на коректив на властта, има само едно изискване - активно гражданско общество и активна позици от членовете му.

Стратегията, общинския план за развитие и всички други документи, изготвени по проект „Партньорство и координация при формулиране и реализация на общинските политики в община Първомай”, Договор № 13-13-16/08.11.2013г., финансиран по ОП „Административен капацитет”, съфинансиран от ЕС чрез ЕСФ, могат да бъдат разгледани на сайта на община Първомай.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020
Последни новини