Инвестиции за над 18 млн.лв. предвижда енергийната стратегия на община Първомай

Дейности за 18 521 000 лв. предвижда Стратегията за устойчиво енергийно развитие на община Първомай, която обхваща периода от 2023 до 2030 година.

В тази сума не са включени инвестициите, необходими за жилищните сгради и частни промишлени предприятия, които се прогнозира, че са 15 500 000 лв.

Сред набелязаните дейности, най-скъпо ще струва въвеждането на енергоспестяващи мерки в сградите на училищата и детските градини – 6 млн. лв.. Те са  следвани от въвеждането на енергийно ефективно улично и парково осветление в населените места от общината – 3 млн. лв.

В Стратегията се говори за внедряване на възобновяеми енергийни източници в общинските сгради –административни сгради,  лечебни заведения, обновяване на отоплителните инсталации и смяна на източниците на отопление, обследване и подобряване на енергийната ефективност на сградите.

Основен източник на финанси са общинския бюджет и привлечени допълнителни финансови ресурси от оперативните програми, съфинансирани от Европейския съюз, заемни фондове и партньорски програми. Като един от механизмите за финансиране е записан и „финансиране чрез сметката за енергия“ – изплащането на инвестиции чрез сметки за комунални услуги.

Стратегията е публикувана на страницата на Общински съвет Първомай, в раздела „Проекти за изменение на нормативни актове“. Вашите предложения, коментари и забележки можете да направите до 10 април 2023 г.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини