Путин разпоредил прибирането на войските от украинската граница

Президентът на Русия Владимир Путин е дал команда на министъра на отбраната Сергей Шойгу да върне войските, които провеждаха учения в Брянска, Белгородска и Ростовска области на местата, където са постоянно базирани. За това съобщи в понеделник, 19 май ИТАР-ТАСС, като се позовава на пресслужбата на Кремъл.

Предислоцирането е във връзка със завършването на плановата пролетна фаза на подготовката на войската. Войските, участвали в ученията ще продължат бойната си подготовка в разположените в близост до постоянните им бази полигони, се казва в съобщението. 

"Москва призовава към незабавно прекратяване на наказателната операция в югоизточна Украйна. Кремъл предлага да се търсят мирни средства за решаване на натрупалите се проблеми". Путин приветства провеждането на диалог между Киев и югоизточните области на страната, са казва още в прессъобщението.

Руски войски бяха разположени на гранични с Украйна територии на 24 април, за провеждане на учения. Маневрите започнаха в отговор на ситуацията в югоизточна Украйна. На свой ред Уркайна концентрира на границата с Русия 15 хил. военни.  Едновременно с това НАТО започна учения в съседните на Украйна страни.

Преди дни бе обявено, че ученията «Авиадартс-2014» в граничащата с Украйна Воронежка област ще се проведат от 21 до 26 май. Така те съвпадат в първия тур на президентските избори в страната,  съобщи РБК-Украина. Това е третият етап на «Авиадартс-2014», в който ще участват 71 авиационни екипажи. Авиацията ще бъде базирана в Рязан, Липецк и Воронежка област.  В ученията ще бъде задействана оперативно-тактическа авиация (Су-27, Су-24, Су-25, Су-34 и МиГ-29), армейска (въртолети Ми-8, Ми-24, Ми-28, Ка-52), далечна (Ту-22М3) и военно-транспортна авиация (Ил-76), писаха руските медии в края на миналата седмица. Това засили опасенията на украински политици, които, че до изборите Русия ще навлезе в Украйна.

До момента НАСТО не потвърдило изтеглянето на руските войски от границата с Украйна, пишат днес европейските информационни агенции.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини