Воден апокалипсис в Сърбия, Дунав се покачва (видео)

В Сърбия жертвите след наводненията са десетки. Продължава да се покачва нивото в долната част на българския участък на Дунав. 

Източна Хърватия, Босна и Херцеговина и Сърбия са обхванати от наводнения с разрушителни размери. Под вода са 23 000 квадратни  километра. В Сърбия жертвите след наводненията надхвърлиха 40 души, вероятно ще станат повече след отдръпване на придошлите води. В Хърватия загинаха двама души, а двама се водят за  изчезнали.  В Чехия и Полша дъждовете също повишиха нивото на реките. В  Чехия стихията взе две жертви.

Няма окончателни оценки за щетите, нанесени от наводненията, но президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че те надхвърлят 500 милиона евро само в сръбската част на Босна. 

Премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви, че сега има нужда най-вече от храни, дрехи и питейна вода. Важна задача е предпазването на най-голямата електроцентрала в Сърбия "Никола Тесла" край Обреновац. Властите в столицата Белград очакват първата от прогнозираните три приливни вълни през следващите дни.

ЕС ще отпусне 1 милиард евро на Сърбия за възстановяване след наводненията, предаде македонското електронно издание Плус инфо, цитирано от "Фокус". Еврокомисарят Кристалина Георгиева е заявила, че Сърбия може да разчита на сумата за отстраняване на дългосрочните последствия от катастрофалните наводнения. Парите ще бъдат отпуснати от Фонда за солидарност на ЕС. Освен това Георгиева е заявила, че се търси начин за отпускане на допълнителни средства от Инструмента за предпресъединителна помощ.

Положението в българския участък на Дунав
"Най-тежко положение очакваме към четвъртък и петък. В Румъния също  следят движението на водните маси, които идват от Сърбия. "Железни  врата" 1 и 2 очакват да изпуснат по-голямо водно количество  през следващите дни, което трябва да премине през българския участък от  реката", съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и  поддържане на река Дунав Георги Георгиев, цитиран от БНР. 

Висока вълна се очаква в Русе, където нивото на водата се е покачило с 52 см за последното денонощие.
В Брегово, общината, която първа посреща високите води на Дунав след "Железни врата", вече има поражения на земеделски земи и стопански сгради. Според кмета на града инж. Милчо Лалов напрежението около брега на Дунав остава. Той съобщи, че се извършват денонощни дежурства, доброволните формирования са в готовност, пълнят се и чували с пясък.

Има готовност за евакуация на около 150 души, които живеят в застрашените от наводнение места. Къщите в района имат застраховки.

Според директора на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на  населението" комисар Николай Николов за момента обстановката около  българския участък на река Дунав е сравнително спокойна. Във Видин и в Лом са въведени трите степени на планова защита при високи дунавски  води, изграждат се временни диги. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини