ФБР закопча група от над 100 хакери в няколко щата

ФБР и американската полиция проведоха стотици претърсвания и арестуваха повече от 100 души в няколко щата, свързани с хакерската група, разработила троянския кон „Блекшейдс Нет” (Blackshades NET), заразил хиляди компютри в десетки държави през последните няколко години, предаде „Си Ен Ен”.

Разследването срещу групата продължава от 2010 г., като под прицела на властите попаднаха разработчиците на някои от най-известните софтуерни инструменти, използвани от киберпрестъпниците.

Зловредната програма „Блекшейдс” се продава за по-малко от 40 долара, като с нея може изцяло да бъде поеман контрол над отдалечен компютър. Сред възможностите й са както претърсване на твърдия диск и запис на всички въведени пароли, така и автоматично включване на камерата, и микрофона на жертвата.

Очаква се по-късно прокурора по случая да даде пресконференция, на която ще станат известни още подробности около масовите арести.

През юли 2012 година при подобна полицейска акция бе арестуван един от създателите на програмата - Майкъл Хоуг, който тогава бе на едва 21 години, а по време на написването на кода на „Блекшейдс” все още е бил непълнолетен.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини