Матурите в 4 клас: по математика - добре, по български – недомислена

Мнението на преподаватели в начален курс е, че тази година матурата по математика е добре съставена, но по – български език е недомислена.

208 четвъртокласници от община Първомай се явиха на външно оценяване през миналите два дни. Това е един добър начин учители и ученици „да сверят часовника“, но често важността на изпитите се преекспонира и прави деца и родители ненужно нервни. В първия ден, след 6-дневна ваканция, малчуганите трябваше да се съсредоточат и да покажат наученото през година. Повечето изпитвани не си признаха да са използвали празниците за преговор и подготовка.

Венче Колева – учител на четвъртокласниците в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ сподели, че притеснени за препитването са тези ученици, които най- много се готвят. Очаква резултатите по математика да са добри, защото тестът е обхванал изцяло изучавания през годината материал, а дадените задачи са решавани в час. Не е сигурна, обаче, какво се е случило на теста по български език. Тази година е имало твърде много задачи за четене с разбиране на текст, голяма част от тях с отворен отговор. За учениците от малцинствен произход, каквито са много от нейния клас, това е по- трудно и те се справят по – бавно. От друга страна според Колева задачите с отворен отговор са полезни- те се доближават до тези при седмокласниците и стимулират учениците да разсъждават.

Според Милена Йорданова- учител от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, проблемът при задачите с отворен отговор по български език идва от това, че някои формулировки са неразбираеми за четвъртокласници. Има двусмислици и даде пример за въпрос, който няма конкретен отговор. Изучаваната граматика и правопис през цялата учебна година е събрана само в 2 задачи. Още по- лошото е, че критериите за оценка на отговора не са ясни и не дават добра представа за това как се е справил ученикът.

И двете учителки са на мнение, че матурата по математика е била по- добре съставена, а децата са раздвоени – спокойни заради преминалия изпит и притеснени заради неизвестността от резултатите.

Националното външно оценяване в 4 клас се провежда за осма поредна година по единен формат, който за всеки от предметите включва предимно въпроси с избираем отговор, а по български език и литература - със свободен отговор.

Данните от изпита ще бъдат обработени от министерството на образованието и ще бъдат обобщени за всяко училище и за отделните региони на страната. Децата ще получат оценките си от своите преподаватели. Резултатите трябва да са ясни до 3 дни след изпита.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини