Тютюнопроизводители дават фирмите-изкупвачи на съд

Тютюнопроизводители от региона, които останаха с пълни навеси със стока след края на кампанията по изкупуването, се канят да дадат на съд фирмите, с които имат неизпълнени договори. Изкупната кампания приключи в края на февруари. Непласираната продукция е предимно на едрите производители с добиви от по 10-30 тона. По данни на местната структура на Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ-2010 /, 120 т. от ориенталските сортове обаче останаха неизкупени в свиленградските села Мустрак и Миладиново, в харманлийското Славяново остатъчното количество е 5 т, толкова има и в Стамболово.

Производителите с неизкупен тютюн са имали предварителни договори с фирмите, но прекупвачите не са изпълнили ангажиментите си за пълните количества. Затова стопаните ще заведат дела срещу тях.

Един от производителите с най-много неизкупен тютюн в региона е Живко Желев от с. Мустрак. От произведените 26 т още в началото на кампанията успял да пласира едва 3-4 тона, другото количество е складирано в 165 кашона и чака. Заради неизпълнения от страна на фирма Мисириян договор, Желев наел адвокатска кантора, която изпратила на изкупвача покана да изпълни поетите ангажименти. От фирмата пък изпратили експерт да огледа стоката, а Желев има уверението, че в събота тя ще бъде прибрана.

Въпреки това тютюнопроизводителят от Мустрак ще бъде солидарен с готвените от колегите му протести в края на седмицата.

За петък от браншовата организация гласят блокиране на пътя към границата с Турция заради неизпълненото обещание от страна на земеделския министър Димитър Греков в началото на изкупната кампания, че няма да остане неприбрано и листо.

В сряда ще бъде взето окончателното решение дали действително ще се стигне до блокаж на Е-80.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини