Ново незаконно сметище се появи в Първомай

Ново незаконно сметище е започнало да се формира в необработваемите земи между жп линията и сградата на АДФ. Сигналът ни беше подаден от Делчо Пенев. За сега не е ясно кой изхвърля там отпадъци.

Пенев разказа, че това е започнало от няколко месеца. Сметището се разраства бързо, а изхвърлените инертни материали препречват пътя, по който той може да стигне до собствената му нива. Подал е сигнал във фирма „Чистота“, но там са му казали, че те отговарят само  за изхвърлянето на битовия отпадък. Пенев е разговарял и с кмета на общината Ангел Папазов, който го е посъветвал да подаде писмена жалба.

Днес проверихме дали някой е предал на еколога на общината Румяна Янева, че има ново сметище. От нея разбрахме, че не е получавал сигнал и че в момента е в болнични, но веднага след завръщането си на работа – през другата седмица, ще го провери и ще разпореди действия за спирането на незаконното изхвърляне на отпадъци на това място.

Г-жа  Андреевска от РИОС – Пловдив обясни, че по закона за управление на отпадъците следенето за незаконни сметища е вменено на общинските администрации. Те имат право да глобяват нарушителите, ако установят кои са, но преди всичко, тяхна отговорност е навременното спиране на изхвърлянето на такива материали.

За цяла Пловдивска област има едно регламентирано сметище за строителни отпадъци и то е над село Първенец. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини