25 °C

Димитър Ушев: Знам, че пчелар се става, ако сънуваш цъфнал чинар и рояк

Димитър Ушев

Димитър Ушев е дългогодишен председател на пчеларското дружество в Първомай. Има задълбочени познания в тази област. Запалил е много приятели и колеги да станат пчелари. На 10 февруари, когато църквата почита св. Харалампий, празнува с колегите си Деня на пчеларя.

Колко са пчеларите в общината?

Над 200 са тези които се занимават с пчели в Първомайско. Но в дружеството са около 50. Имаме организиран живот, посещаваме мероприятия на окръжно и национално ниво, през лятото ходихме на изложение в Етъра. Бяхме и на Беклемето – там има една среща между севера и юга, която се провежда вече 12-13 години. Събират се пчелари от цялата страна, има лектория . Тази година лектор беше д-р Боян Първулов – много добър пчелар. Нещата, които се изнасят там като лекции и коментари са свързани със заболяванията, с изчезването на пчелите. Това е проблем за цял свят и особено в САЩ и Китай. Всяка година правим лектория и в Първомай. Темата за изчезването на пчелите беше и тема на последното ни събиране.

Има ли го в Първомай този проблем?

Да и тук вече го има. Появи се след 2008-2009 година. Но все още няма научно обяснение. Има догадки – заради излъчването на антените, прекалената употреба на хербициди, от други препарати за растителна защита и заради растенията, които са ГМО…  Има хора, които работят по въпроса, но няма твърди заключения. Когато този проблем се появи в Щатите, там за една година отчетоха загуби в размер на 14 милиарда долара. Там пчелите се използват само за опрашване. Почти мед не добиват. Докато при нас основната полза е добиването на мед и прашец.

Имате ли пазар за меда? Колко мед се произвежда в Първомай?

Нямам статистика, но предполагам, че е около 15 т. По –големите производители произвеждат около 2-3 тона, но те са само няколко души. Голямата част от пчеларите тук произвеждат мед за собствена консумация и за приятели и близки

Какъв мед се произвежда най- много в първомайско?

Най- много е медът от слънчоглед. Малко има от ливадна паша – билков: акация, мащерка, лавандула. Групата, която ходи на подвижно пчеларство (пренасят кошерите) има от слънчоглед с добавка от билки. Преди десетина години с подвижно пчеларство се занимавахме десетина души, сега сме 4-5. Хората, които консумират мед се страхуват от некачествен и фалшив мед. Те трябва да знаят, че медът, който събираме винаги е хубав, но начинът на съхранение на питите може да влоши качеството му. Питите трябва да се обработват внимателно, но понякога се третират с нафталин, антибиотици и това прави меда некачествен. Когато се изнася мед, той се проверява за наличие на захари и най-вече на антибиотици, което е недопустимо. Изследванията на меда, който се изкупува за износ, са скъпи и тежки и затова изкупвачите не си правят труда да идват за мед под половин тон.

При толкова сериозните проблеми с изчезването на пчелите получавате ли средства по някакви европейски или държавни програми?

В момента няма субсидии, които да се дават специално за пчеларство. Има програми за лекарства, за подмяна на кошери, но трябва да си регистриран като земеделски производител и да си плащаш данъци и осигуровки като такъв. Регистрирани земеделски производители са братя Кисьови от Виница, но те се занимават главно с майкопроизводство. Единият от тях е магистър по пчеларство. Имат сериозен бизнес. Справка в регистъра показва, че в Първомай има около 15 регистрирани пчелари.

Да се върнем към дружеството. Какви са целите, които си поставя то?

Опитваме се да водим организирана борба със заболяванията. При пчелите има нелечими и заразни болести. Обикновено в такива случаи кошерът се изгаря и се заравя. Понякога това е свързано със сантименти от страна на пчеларя, особено ако е по- възрастен. До сега не сме позволили на зараза да тръгне оттук. От ветеринарите не получаваме много помощ. Те самите признават, че не знаят много за пчелите, а и когато човек не е пчелар изпитва естествен страх от ухапване. Затова разчитаме изключително много на себе си и нашите знания и опит. Пчелар се става ако сънуваш цъфнал чинар и рояк – казваше един бряговски свещеник преди години.

Откога са традициите в областта на пчеларството в общината?

През 1902 година в село Искра е създадено първото пчеларско дружество в  южна България. Делчо Мерджанов е бил първият пчелар, той има над 500 публикации в областта на пчеларството, които са актуални и до сега. През 2002 година правихме национален събор в Искра.

Нашето дружество излезе от Български пчеларски съюз, защото в България се нароиха твърде много национални съюзи и асоциации. Аз съм председател на дружеството от около 12 години и бях най- младият и продължавам да съм най- младият в дружеството, но има и доста млади пчелари в България има и много жени –пчелари вече. Забелязва се увеличаване на консумацията на мед. Хората, които излизат на пазара и предлагат мед, без да сме водили статистика, казват, че значително повече се купува в последните години.

Как отбелязвате празника?

Освен с лекция, с медена пита и вино. Тази година сме поканени и ще посетим първия Меден фест по случай празника св. Харалампи в Чирпан.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
20 сеп 2020
Последни новини