Димитър Ушев: Знам, че пчелар се става, ако сънуваш цъфнал чинар и рояк

Димитър Ушев

Димитър Ушев е дългогодишен председател на пчеларското дружество в Първомай. Има задълбочени познания в тази област. Запалил е много приятели и колеги да станат пчелари. На 10 февруари, когато църквата почита св. Харалампий, празнува с колегите си Деня на пчеларя.

Колко са пчеларите в общината?

Над 200 са тези които се занимават с пчели в Първомайско. Но в дружеството са около 50. Имаме организиран живот, посещаваме мероприятия на окръжно и национално ниво, през лятото ходихме на изложение в Етъра. Бяхме и на Беклемето – там има една среща между севера и юга, която се провежда вече 12-13 години. Събират се пчелари от цялата страна, има лектория . Тази година лектор беше д-р Боян Първулов – много добър пчелар. Нещата, които се изнасят там като лекции и коментари са свързани със заболяванията, с изчезването на пчелите. Това е проблем за цял свят и особено в САЩ и Китай. Всяка година правим лектория и в Първомай. Темата за изчезването на пчелите беше и тема на последното ни събиране.

Има ли го в Първомай този проблем?

Да и тук вече го има. Появи се след 2008-2009 година. Но все още няма научно обяснение. Има догадки – заради излъчването на антените, прекалената употреба на хербициди, от други препарати за растителна защита и заради растенията, които са ГМО…  Има хора, които работят по въпроса, но няма твърди заключения. Когато този проблем се появи в Щатите, там за една година отчетоха загуби в размер на 14 милиарда долара. Там пчелите се използват само за опрашване. Почти мед не добиват. Докато при нас основната полза е добиването на мед и прашец.

Имате ли пазар за меда? Колко мед се произвежда в Първомай?

Нямам статистика, но предполагам, че е около 15 т. По –големите производители произвеждат около 2-3 тона, но те са само няколко души. Голямата част от пчеларите тук произвеждат мед за собствена консумация и за приятели и близки

Какъв мед се произвежда най- много в първомайско?

Най- много е медът от слънчоглед. Малко има от ливадна паша – билков: акация, мащерка, лавандула. Групата, която ходи на подвижно пчеларство (пренасят кошерите) има от слънчоглед с добавка от билки. Преди десетина години с подвижно пчеларство се занимавахме десетина души, сега сме 4-5. Хората, които консумират мед се страхуват от некачествен и фалшив мед. Те трябва да знаят, че медът, който събираме винаги е хубав, но начинът на съхранение на питите може да влоши качеството му. Питите трябва да се обработват внимателно, но понякога се третират с нафталин, антибиотици и това прави меда некачествен. Когато се изнася мед, той се проверява за наличие на захари и най-вече на антибиотици, което е недопустимо. Изследванията на меда, който се изкупува за износ, са скъпи и тежки и затова изкупвачите не си правят труда да идват за мед под половин тон.

При толкова сериозните проблеми с изчезването на пчелите получавате ли средства по някакви европейски или държавни програми?

В момента няма субсидии, които да се дават специално за пчеларство. Има програми за лекарства, за подмяна на кошери, но трябва да си регистриран като земеделски производител и да си плащаш данъци и осигуровки като такъв. Регистрирани земеделски производители са братя Кисьови от Виница, но те се занимават главно с майкопроизводство. Единият от тях е магистър по пчеларство. Имат сериозен бизнес. Справка в регистъра показва, че в Първомай има около 15 регистрирани пчелари.

Да се върнем към дружеството. Какви са целите, които си поставя то?

Опитваме се да водим организирана борба със заболяванията. При пчелите има нелечими и заразни болести. Обикновено в такива случаи кошерът се изгаря и се заравя. Понякога това е свързано със сантименти от страна на пчеларя, особено ако е по- възрастен. До сега не сме позволили на зараза да тръгне оттук. От ветеринарите не получаваме много помощ. Те самите признават, че не знаят много за пчелите, а и когато човек не е пчелар изпитва естествен страх от ухапване. Затова разчитаме изключително много на себе си и нашите знания и опит. Пчелар се става ако сънуваш цъфнал чинар и рояк – казваше един бряговски свещеник преди години.

Откога са традициите в областта на пчеларството в общината?

През 1902 година в село Искра е създадено първото пчеларско дружество в  южна България. Делчо Мерджанов е бил първият пчелар, той има над 500 публикации в областта на пчеларството, които са актуални и до сега. През 2002 година правихме национален събор в Искра.

Нашето дружество излезе от Български пчеларски съюз, защото в България се нароиха твърде много национални съюзи и асоциации. Аз съм председател на дружеството от около 12 години и бях най- младият и продължавам да съм най- младият в дружеството, но има и доста млади пчелари в България има и много жени –пчелари вече. Забелязва се увеличаване на консумацията на мед. Хората, които излизат на пазара и предлагат мед, без да сме водили статистика, казват, че значително повече се купува в последните години.

Как отбелязвате празника?

Освен с лекция, с медена пита и вино. Тази година сме поканени и ще посетим първия Меден фест по случай празника св. Харалампи в Чирпан.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини