За семейство Генови пчеларството не е занаят, а призвание

Изображение 1 от 2

    В деня на Св. Харалампий – закрилник на пчеларите Ви срещаме по традиция със семейство, което управлява малка семейна пчелна ферма. 

    Борислава и Ангел Генови са заедно 2003 година. От 2006 година решават да се занимават с пчеларство и купуват първите си кошери. С времето броят им се увеличава и хобито се превръща в професионално занимание. В момента имат около 100 кошера, а пчелинът е разположен на внимателно избрано място, подходящо за паша на пчелите. Те не разглеждат пчеларството просто като занаят, а като призвание, съчетано със знания и умения, трупани през годините практика. За тях медът е лекарство, профилактично средство и здравословна храна. Ето защо влагат любов, много труд, истинска отдаденост и специализирани знания, за да създадат висококачествено и чисто производство на мед.

    Ангел е регистриран земеделски производител, но никога не е ползвал средства по европейски програми. 

    Пчелинът му носи удовлетворение не само заради продукцията. Той фокусира интересите на семейството му. 

    Съпругата му Борислава се опитва и „забърква магии“ с пчелни продукти – кремове, тинктури от пчелен прашец, восък, пчелно млечице. Тя споделя и търси изпитани рецепти, които допълват билковата и хомеопатична аптека на семейството. „Това  занимание ми доставя удоволствие, а също и помага за повишаване на имунитета на всички членове на фамилията“, твърди Борислава - Пчелните продукти са храна, профилактично средство и лекарство, но само когато се произвеждат от пчелите в природата и когато при тяхната преработка се спазва технология, утвърдена през вековете.“

    За радост на мама и тате дъщеря им Радосвета расте в „мирно съжителство“ с пчелите. Не се плаши от тях и дори помага при обслужването на кошерите. 

    Семейство Генови не си поставят „ударни“ цели. За тях пчеларството е връзката на природата и земеделието. Трудно е да се конкурират с мащабните ферми и предпочитат да отглеждат пчелните семейства в чиста околна среда, макар и с по-малко добиви.

    На празника на пчеларите те вече са занесли мед в църквата, за да бъде осветен на специалната празнична литургия. С този мед ще намажат традиционната за празника пита, която чупят за здраве.

    На всички пчелари пожелаваме кошери пълни с мед! Бъдете здрави и дарявайте здраве! Честит празник!

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини