Отново търсим вниманието на МРРБ и АПИ за нов мост над Марица

Вече 20 дена транспарант с текст „Искаме си моста“ стои пред моста над река Марица преди входа на град Първомай.

Това е поредният опит на кмета на село Градина и засегнатите от ограниченията да привлекат вниманието на държавата и институциите, от които зависи изграждането на нов мост.

От години преминаването по това съоръжение е опасно и има ограничение 5 т  на преминаващите превозни средства.

Сагата с построяването на нов мост продължава повече от 5 години. Въпреки, че всички  процедури бяха преминати – проектиране, отчуждаване на имоти, избор на изпълнител и т.н. нещата спряха окончателно в началото на миналото лято когато избраната строителна фирма сама се отказа от възложената ѝ поръчка.

В края на миналата година кметът на общината Николай Митков изпрати напомнящо писмо до новото правителство, с което поиска най-после да бъде построен мостът над река Марица между село градина и Първомай.

Съоръжението е в публикувания списък с обекти, които МРРБ планира да бъдат направени през 2022 година, но обществото е скептично, че това може да се случи.

Министерството даде възможност на гражданите сами да направят предложения за ремонт на пътища.
Междувременно от МРРБ вчера съобщиха, че министър Караджов и представителите на Националното сдружение на общините (НСОРБ) са обсъдили възможността ремонтите на общински пътища да могат да се финансират по нов Фонд за регионално развитие, който министерството разработва в момента. Фондът за регионално развитие, по който общините ще могат да кандидатстват с цялостни проекти за благоустрояване, ще е с бюджет от 1 млрд. лв. "Идеята е кметовете сами да могат да реализират цялостен проект. Не просто да ремонтират път или да изградят пречиствателна станция, а определена зона в града да бъде цялостно благоустроена", обясни министър Караджов. Той даде за пример, че досега всеки отделен елемент се прави без връзка с останалото - например средства се отпускат само за ВиК проект, но след разкопаването не може да се ремонтира разрушения тротоар или път.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини