Пчелари създадоха дружество "Нектар"

На 18.04.2023 г. пчелари - ентусиасти, учредиха Сдружение с нестопанска цел „Пчеларско дружество Нектар – Първомай“. На учредителното събрание присъстваха десетина пчелари от Първомайска община. За председател на Управителния съвет бе избран Ангел Генов, а за заместник-председател – Костадин Георгиев. Членове на УС са Спас Тултуков, Красена Петева, Веселина Димитрова, Кирил Запрянов, Светла Цветилова. 

На 12 май 2023 г. учредителите организират нова среща, на която са поканени всички заинтересовани лица – пчелари и хора, съпричастни с пчеларската професия. Срещата ще се състои в ПГСС „Васил Левски“ гр. Първомай от 18.00 часа.

Членовете на сдружението са млади и амбициозни професионалисти, развиващи се в различни направления, придобили знания и умения в различни сфери, които считат, че с обединяването си ще подпомогнат развитието на пчеларския сектор в община Първомай.

Инициативните млади хора ще работят за подпомагане, развиване, образоване и защитаване интересите на пчеларите; за  защита и опазване на пчелните семейства; за поддържане екологичното равновесие в природата; за създаване и опазване на медоносната растителност.

Те имат намерение да организират доставки на консумативи и да създадат условия за  реализация на пчеларска продукция. Предвиждат и провеждане на семинари и лекции за образоване на подрастващите.

Регистрирането на сдружение, според учредителите, не е моментна прищявка, а отдавна чакано и търсено обединяване. Младите пчелари са убедени, че община Първомай има нужда от силно и работещо пчеларско дружество, че пчеларите в общината трябва да си оказват подкрепа, а комуникацията по между им да се подобри, особено при наличието на толкова полезна информация, която могат да споделят. Те вече планират провеждане на обучителни лекции за пчелари. Ще се организират и посещения на терен с цел запознаване с добрите пчеларски практики.

И не на последно място сдружението ще работни за сближаване на членовете на дружеството.

Отворените пазари на Европа са непосилно предизвикателно за всеки пчелар, разглеждан по единично. Но ако са обединени, младите пчелари могат да предложат високо конкурентни, качествени пчелни продукти и то на достойна цена; продукти, които по нищо няма да отстъпват западноевропейските.

„Пчеларско дружество Нектар – Първомай“ ще участва активно и при осъществяване на инициативи за популяризиране здравословния начин на живот, здравословното хранене и употребата на храни местно производство.

Новоучреденото пчеларско сдружение в Първомай се надява да получи подкрепа от Община Първомай, за да изпълни част от поставените за годината цели. В тази връзка ръководството се срещна с кмета Николай Митков, заяви своята инициатива и поиска подкрепата му.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини