Освободиха зам.-министър Чавдар Маринов от земеделското министерство

Освободиха зам.-министър Чавдар Маринов от земеделското министерство. Решението е на премиера Бойко Борисов, съобщиха от Министерския съвет.

Предложението за освобождаването на Маринов от поста е на министър Десислава Танева. Причината са проблеми, забавяне и грешки в регистъра за биологичните производители. Това подлага под риск плащанията, които през май месец трябва да бъдат изплатени по мярка 11 ,,Биологично земеделие" на производителите на биологична продукция. Въвеждането на данните в биорегистъра продължава повече от 6 месеца и грешките в него още не са изчистени, пишат от ведомството на Танева. 

Българската асоциация биопродукти заяви, че са неприятно изненадани сме от новината за освобождаване на зам.-министър Чавдар Маринов. 

"Изтъкнатата причина за освобождаване - проблемите в биорегистъра и попълването на данни в него - най-малко се отнася до Чавдар Маринов. Заданието за този регистър е направено преди той да встъпи в длъжност, без каквото и да е обсъждане с контролиращите лица, които следва да попълват информация в него, както и с биопроизводителите, които са най-пряко засегнати от начина на функциониране на този регистър", е мотивът на асоциацията.

Те изтъкват, че след проведените срещи с експерти от земеделското министерство и от Държавен фонд "Земеделие" са останали с убеждение, че дори и ключови експерти в двете структури не са били наясно с параметрите на заданието. И чиновниците не знаели как този биорегистър ще бъде интегриран с различните системи за обмен на информация между двете структури. 

Недомислиците в регистъра са страшно много и някои от тях са практически нерешими, пишат от ресорната асоциация. Въпреки това през последните месеци бяха положени огромни усилия, се казва в тяхната позиция.

Без яснота остава въпроса как ще се реши проблема с биопчеларите и биоживотновъдите, предвид ежедневните промени по отношение на животните и пчелните семейства от една страна, и изискването за засичането на данни между различни регистри /опериращи с различни референтни дати/, от друга.

Ако към момента има неизчистени грешки в регистъра, то вината за това е основно на контролиращите организации и/или поддържащите регистъра - "Информационно обслужване", които трябваше да извършат корекциите в срок.

"Ние, като организация, обединяваща най-голям брой биологични оператори, нямаме възражения към работата на зам.-министър Чавдар Маринов по отношение на Биорегистъра", се казва в тяхната позиция.

Припомняме, че Чавдар Маринов беше назначен след подписано споразумение между Министерство на земеделието и протестиращите биопроизводители, подкрепени от колегите им от сектор "Плодове и зеленчуци" преди година. А протестите бяха отговор на множество проблеми в сектора "Биоземеделие", няколко негативни одитни доклада, непрозрачност при взимане на решения, приемане на наредби и правила, съсипващи сектора и поставящи под риск бизнеса на десетки реални и наложили се на пазара биопроизводители.

През изминалата година нямаме основания да сме недоволни от работата на зам.-министър Чавдар Маринов. Бавно и постепенно много от проблемите в сектора намериха решение. Очаква се първият позитивен одитен доклад за биоземеделието. Решенията и промените в нормативните документи се взимат след широко обсъждане, провеждат се работни групи и дискусии по важните теми.

От Българска асоциация биопродукти са удовлетворени от работата и на министър Танева и целия екип на Министерството. Приветстват опитите да се търси решение за по-сериозно присъствие на българската земеделска продукция и храни на щандовете на търговските вериги.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини