-4 °C

26 първомайски музиканти влязоха в първата българска фолклорна енциклопедия

Корицата на първата българска фолклорна енциклопедия

Имената на 26 музиканти, свързани с Първомайска община влязоха в първата по рода си фолклорна енциклопедия „Кой кой е в българската народна музика?“. Между тях са създателите на фолклорните групи Никола Илчев- кларнетист от Боляровската група, Никола Янков – Леновчето, Стефан Филипов и Стойчо Кузмов- основатели на Първомайската група; Добри Вълчев – оркестър „Хебър“; Асен Николов – един от първите във „Веселите момчета‘; Петър Тенев- ръководител на „Дионис“, създателят на Пилашевския оркестър – Кольо Ангелов, Петър Войников – „Фолкпалитра“ Ангел Назлъмов- оркестър „Славяни“; ръководителят и основател на „Канарите“ , роденият в Добри дол, Атанас Стоев. Представени са солистите Дарена и Недялка Павлови – дъщеря и майка от село Градина, Мара Василева, Венета Милева от Поройна, Златка Петрова, Тошка Райчева от с. Дълбок извор, Таня Добрева, Елена Трачева, Николай Иванов. Между музикантите са имената и на музиканти като кларнетистът Бисер Каев, акордеонистите Иван Милев, Никола Динков и  Христо Караандонов, цигуларят на Първомайската група Делчо Димчев, Недялко Недялков – кавал.

Съставител на сборника е журналистът Николай Чапански, водещ на фолклорни предавания по радио „Пловдив“ и издател на вестник „Фолклорни хоризонти“. На 530 страници са намерили местата си над 1000 българи, свързани с нашия фолклор. "Кой кой е в българската народна музика?" е първото систематизирано енциклопедично издание в страната, което представя творчеството на поколения изпълнители от всички фолклорни области. Обемният труд е резултат от дългогодишната професионална работа на автора, преобразувал радиозвука от многобройните срещи с героите в настоящия текст, който запълва едно празно поле в музикално-фолклорното пространство, в динамичното развитие на българската медийна среда. На страниците на енциклопедията може да се намерят биографични очерци за любими български изпълнители като Теодосий Спасов, Иво Папазов – Ибряма, Валя Балканска, Гюрга Пенджурова и други. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
21 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
21 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
21 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
21 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
21 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
21 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
21 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
21 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
21 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
21 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
21 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
21 яну 2020

Случаен виц

Последни новини