-3 °C

Минчо Хубинов определи като лъжа разследването на "Марица" за крадени инертни материали

Минчо Хубинов определи като лъжи написаното в няколко пловдивски сайта, позовали се на разследване на вестник „Марица“. Там първомаецът е обвинен, че в качеството си на управител на фирмата „Аква М-М“ ООД е позволил незаконно да се  добиват  инертни материали от кариера до Дебър. Те са били използвани при ремонта на жп линията Пловдив – Свиленград от гръцката компания „Терна“. Строежът беше част от проект по Оперативна програма “Транспорт” на обща стойност 340 млн. евро.

Разследването в резюме е представено така „По време на ремонта строителния надзор е осъществявал авторитетен международен консорциум. Никой обаче не е забелязал нередности при доставката на инертни материали. В същото време за броени месеци от незаконна кариера в землището на кв. “Дебър”, гр. Първомай, са изгребани хиляди кубици земни маси. Инертните материали са доставени на “Терна” под носа на всякакви контрольори и институции. Разрешителните за добив на пясък, чакъл и баластра от реки и кариери уж минава през сложна процедура. Този бизнес би трябвало да подлежи на изключително строг контрол, осъществяван от няколко служби. Ситото на закона обаче не е уловило фирма “Аква М-М” ООД. Дружеството няма разрешение за добив на инертни материали, но е официален доставчик на “Терна”, което се доказва с редовен договор. През 2007 година регистрираната в Първомай “Аква М-М” ООД, чрез своя представител Минчо Хубинов, сключва договор, по силата на който ще продава на “Терна” “иззети земни маси от нарушени участъци, които подлежат на рекултивация. До самия край на строителните работи обаче изгребаният терен се води пасище в масивите на земеделското министерство. До март 2007 година в регистрите на фирма “Спел 96” ООД, която поддържа кадастралната карта на района, въпросните 80 дка са част от общинския поземлен фонд. Голямото копане започва през есента на 2007-а от името на “Агри М-М” ООД. Фирмата обаче  придобива собственост върху въпросните имоти едва през 2009-а, когато кубиците пръст вече са станали част от съоръженията по жп линията Пловдив - Свиленград. И до днес половин дузина институции не могат да отговорят чии са били въпросните терени от март 2007 до ноември 2009 година и кой е позволил изгребването на инертните материали от “Аква М-М” ООД.“

Следват обвинения срещу институциите, които трябва да разнищят случая: Екоинспекцията не реагира на богат снимков материал, представящ незаконната дейност; ДАИ и РУП – Първомай отказват да образуват досъдебно производство, въпреки, че е установено, че „Аква М-М“ ООД незаконно добиват инертни материали; РИОСВ налага глоба, която пада в съда; Областна дирекция „Земеделие и гори“ не може или не иска да посочи как теренът е придобит от фирма „Аква М-М“ООД, Данъчните не проверяват приходите във фирмата, Прокуратурата не иска да се самосезира по случая. Задава се и въпросът: откъде точно идват инертните материали за новата ВиК мрежа в града.

С цел изясняване на обстоятелствата журналистът задава въпроси прехвърляни от една институция на друга. В крайна сметка от РИОСВ получава и следния отговор:

АКВА-М-М ООД няма регистрирана концесия за добив и находище за добив на подземни  богатства - строителни материали в района на общ. Първомай. 1. Във връзка с Вашия сигнал е извършена проверка в землището на гр.Първомай, кв.Дебър, съвместно с представители на общ. Първомай и Общ.служба Земеделие. Установи се, че в местността Кунинямоч Ст.могила, поземлен имот с начин на трайно ползване пасища, мери - частна собственост, е образувано кариерно поле с площ от около 20 дка, образувани са две работни стъпала с височина по 10 м. всяко, от което е видно, че е извършван добив на подземни богатства. При тази дейност са унищожени земеделски земи. В момента на проверката не се установи добив, не се установи и собственик на имота. 2. Във връзка с констатациите РИОСВ- Пловдив ще уведоми ОД “Земеделие и гори” в Пловдив за установеното нарушение и ще поиска идентификация на имота с цел установяване на собственика на увредената площ. 3. Ще бъде уведомена Окръжна прокуратура Пловдив за незаконния добив на подземни богатства за установяване на извършителите.

Г-н Хубинов отказа да коментира написаното, защото по думите му  е напуснал тази фирма още през 2006 година и не може да говори от нейно име. Убеден е, че казусът е минал през всички възможни инстанции и по никакъв начин той не носи отговорност и няма вина.

Теодора Кирякова

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
21 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
21 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
21 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
21 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
21 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
21 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
21 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
21 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
21 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
21 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
21 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
21 яну 2020
Последни новини