28 °C

Минчо Хубинов определи като лъжа разследването на "Марица" за крадени инертни материали

Минчо Хубинов определи като лъжи написаното в няколко пловдивски сайта, позовали се на разследване на вестник „Марица“. Там първомаецът е обвинен, че в качеството си на управител на фирмата „Аква М-М“ ООД е позволил незаконно да се  добиват  инертни материали от кариера до Дебър. Те са били използвани при ремонта на жп линията Пловдив – Свиленград от гръцката компания „Терна“. Строежът беше част от проект по Оперативна програма “Транспорт” на обща стойност 340 млн. евро.

Разследването в резюме е представено така „По време на ремонта строителния надзор е осъществявал авторитетен международен консорциум. Никой обаче не е забелязал нередности при доставката на инертни материали. В същото време за броени месеци от незаконна кариера в землището на кв. “Дебър”, гр. Първомай, са изгребани хиляди кубици земни маси. Инертните материали са доставени на “Терна” под носа на всякакви контрольори и институции. Разрешителните за добив на пясък, чакъл и баластра от реки и кариери уж минава през сложна процедура. Този бизнес би трябвало да подлежи на изключително строг контрол, осъществяван от няколко служби. Ситото на закона обаче не е уловило фирма “Аква М-М” ООД. Дружеството няма разрешение за добив на инертни материали, но е официален доставчик на “Терна”, което се доказва с редовен договор. През 2007 година регистрираната в Първомай “Аква М-М” ООД, чрез своя представител Минчо Хубинов, сключва договор, по силата на който ще продава на “Терна” “иззети земни маси от нарушени участъци, които подлежат на рекултивация. До самия край на строителните работи обаче изгребаният терен се води пасище в масивите на земеделското министерство. До март 2007 година в регистрите на фирма “Спел 96” ООД, която поддържа кадастралната карта на района, въпросните 80 дка са част от общинския поземлен фонд. Голямото копане започва през есента на 2007-а от името на “Агри М-М” ООД. Фирмата обаче  придобива собственост върху въпросните имоти едва през 2009-а, когато кубиците пръст вече са станали част от съоръженията по жп линията Пловдив - Свиленград. И до днес половин дузина институции не могат да отговорят чии са били въпросните терени от март 2007 до ноември 2009 година и кой е позволил изгребването на инертните материали от “Аква М-М” ООД.“

Следват обвинения срещу институциите, които трябва да разнищят случая: Екоинспекцията не реагира на богат снимков материал, представящ незаконната дейност; ДАИ и РУП – Първомай отказват да образуват досъдебно производство, въпреки, че е установено, че „Аква М-М“ ООД незаконно добиват инертни материали; РИОСВ налага глоба, която пада в съда; Областна дирекция „Земеделие и гори“ не може или не иска да посочи как теренът е придобит от фирма „Аква М-М“ООД, Данъчните не проверяват приходите във фирмата, Прокуратурата не иска да се самосезира по случая. Задава се и въпросът: откъде точно идват инертните материали за новата ВиК мрежа в града.

С цел изясняване на обстоятелствата журналистът задава въпроси прехвърляни от една институция на друга. В крайна сметка от РИОСВ получава и следния отговор:

АКВА-М-М ООД няма регистрирана концесия за добив и находище за добив на подземни  богатства - строителни материали в района на общ. Първомай. 1. Във връзка с Вашия сигнал е извършена проверка в землището на гр.Първомай, кв.Дебър, съвместно с представители на общ. Първомай и Общ.служба Земеделие. Установи се, че в местността Кунинямоч Ст.могила, поземлен имот с начин на трайно ползване пасища, мери - частна собственост, е образувано кариерно поле с площ от около 20 дка, образувани са две работни стъпала с височина по 10 м. всяко, от което е видно, че е извършван добив на подземни богатства. При тази дейност са унищожени земеделски земи. В момента на проверката не се установи добив, не се установи и собственик на имота. 2. Във връзка с констатациите РИОСВ- Пловдив ще уведоми ОД “Земеделие и гори” в Пловдив за установеното нарушение и ще поиска идентификация на имота с цел установяване на собственика на увредената площ. 3. Ще бъде уведомена Окръжна прокуратура Пловдив за незаконния добив на подземни богатства за установяване на извършителите.

Г-н Хубинов отказа да коментира написаното, защото по думите му  е напуснал тази фирма още през 2006 година и не може да говори от нейно име. Убеден е, че казусът е минал през всички възможни инстанции и по никакъв начин той не носи отговорност и няма вина.

Теодора Кирякова

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини