Минчо Хубинов определи като лъжа разследването на "Марица" за крадени инертни материали

Минчо Хубинов определи като лъжи написаното в няколко пловдивски сайта, позовали се на разследване на вестник „Марица“. Там първомаецът е обвинен, че в качеството си на управител на фирмата „Аква М-М“ ООД е позволил незаконно да се  добиват  инертни материали от кариера до Дебър. Те са били използвани при ремонта на жп линията Пловдив – Свиленград от гръцката компания „Терна“. Строежът беше част от проект по Оперативна програма “Транспорт” на обща стойност 340 млн. евро.

Разследването в резюме е представено така „По време на ремонта строителния надзор е осъществявал авторитетен международен консорциум. Никой обаче не е забелязал нередности при доставката на инертни материали. В същото време за броени месеци от незаконна кариера в землището на кв. “Дебър”, гр. Първомай, са изгребани хиляди кубици земни маси. Инертните материали са доставени на “Терна” под носа на всякакви контрольори и институции. Разрешителните за добив на пясък, чакъл и баластра от реки и кариери уж минава през сложна процедура. Този бизнес би трябвало да подлежи на изключително строг контрол, осъществяван от няколко служби. Ситото на закона обаче не е уловило фирма “Аква М-М” ООД. Дружеството няма разрешение за добив на инертни материали, но е официален доставчик на “Терна”, което се доказва с редовен договор. През 2007 година регистрираната в Първомай “Аква М-М” ООД, чрез своя представител Минчо Хубинов, сключва договор, по силата на който ще продава на “Терна” “иззети земни маси от нарушени участъци, които подлежат на рекултивация. До самия край на строителните работи обаче изгребаният терен се води пасище в масивите на земеделското министерство. До март 2007 година в регистрите на фирма “Спел 96” ООД, която поддържа кадастралната карта на района, въпросните 80 дка са част от общинския поземлен фонд. Голямото копане започва през есента на 2007-а от името на “Агри М-М” ООД. Фирмата обаче  придобива собственост върху въпросните имоти едва през 2009-а, когато кубиците пръст вече са станали част от съоръженията по жп линията Пловдив - Свиленград. И до днес половин дузина институции не могат да отговорят чии са били въпросните терени от март 2007 до ноември 2009 година и кой е позволил изгребването на инертните материали от “Аква М-М” ООД.“

Следват обвинения срещу институциите, които трябва да разнищят случая: Екоинспекцията не реагира на богат снимков материал, представящ незаконната дейност; ДАИ и РУП – Първомай отказват да образуват досъдебно производство, въпреки, че е установено, че „Аква М-М“ ООД незаконно добиват инертни материали; РИОСВ налага глоба, която пада в съда; Областна дирекция „Земеделие и гори“ не може или не иска да посочи как теренът е придобит от фирма „Аква М-М“ООД, Данъчните не проверяват приходите във фирмата, Прокуратурата не иска да се самосезира по случая. Задава се и въпросът: откъде точно идват инертните материали за новата ВиК мрежа в града.

С цел изясняване на обстоятелствата журналистът задава въпроси прехвърляни от една институция на друга. В крайна сметка от РИОСВ получава и следния отговор:

АКВА-М-М ООД няма регистрирана концесия за добив и находище за добив на подземни  богатства - строителни материали в района на общ. Първомай. 1. Във връзка с Вашия сигнал е извършена проверка в землището на гр.Първомай, кв.Дебър, съвместно с представители на общ. Първомай и Общ.служба Земеделие. Установи се, че в местността Кунинямоч Ст.могила, поземлен имот с начин на трайно ползване пасища, мери - частна собственост, е образувано кариерно поле с площ от около 20 дка, образувани са две работни стъпала с височина по 10 м. всяко, от което е видно, че е извършван добив на подземни богатства. При тази дейност са унищожени земеделски земи. В момента на проверката не се установи добив, не се установи и собственик на имота. 2. Във връзка с констатациите РИОСВ- Пловдив ще уведоми ОД “Земеделие и гори” в Пловдив за установеното нарушение и ще поиска идентификация на имота с цел установяване на собственика на увредената площ. 3. Ще бъде уведомена Окръжна прокуратура Пловдив за незаконния добив на подземни богатства за установяване на извършителите.

Г-н Хубинов отказа да коментира написаното, защото по думите му  е напуснал тази фирма още през 2006 година и не може да говори от нейно име. Убеден е, че казусът е минал през всички възможни инстанции и по никакъв начин той не носи отговорност и няма вина.

Теодора Кирякова

 

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини