10 неща, които промениха живота ни през 2013 година

1 Танцът харлем шейк

Няма човек, който да не е чувал за този танц, подлудил света през 2013 година. Водещ началото си от далечната 1981 година в квартала Харлем в Манхатън, Ню Йорк, ритъмът завладя целия свят и, естествено, България. В едно пловдивско училище дори уволниха учител, който организирал масово танцуване на ученици в двора, пише trud.bg.

2 Кралското бебе

Детето на херцога и херцогинята на Кеймбридж - Уилям и Кейт, принц Джордж, стана не само най-младият, но и най-обичаният член на британската кралска фамилия. Бебето се появи на бял свят на 22 юли, а събитието около появата му бе подобаващо отпразнувано от кралското семейство и отразено от медиите по цялото земно кълбо.

3 Кронът

Това се получава, когато направиш кроасан във формата на донът (поничка).

Интересното лакомство е измислено от пекарната “Доминик Ензъл” в Ню Йорк и се превръща в хит през изминалата година. Пекарната вече е патентовала изделието си, но търговците по цял свят измислят всякакви вариации на сладкото изкушение в търсене на нови клиенти - с хрупкав млечен шоколад, с портокалови корички и дори със зелен чай.

4 Плейстейшън 4

Милиони по света очакваха с години последното творение на компанията “Сони”. Новата конзола е с подобрен, изчистен и модерен дизайн, като цялата вътрешна архитектура епроектирана така, че да запази корпуса тънък и лек и да позволи максимална гъвкавост на дизайна. Играта разполага с ултрабърз процесор, видеочип от изцяло ново поколение и най-скоростната системна памет, влагана някога в игрова конзола. Тази мощ на Плейстейшън 4 позволява на създателите на игри да освободят въображението си и да предложат неизпитвани досега изживявания на феновете.

5 Айфон петица

Появата на пазара на всяко следващо мобилно устройство на американската компания Apple предизвиква фурор навсякъде по света. Тази година обаче американската компания направи скок и пусна на пазара не едно, а цели две нови мобилни устройства за още по-голяма радост на феновете си. Новитемодели се предлагат в няколко основни цвята, за да обхванат нуждите на всички, и предлагат редица иновации като сензор за пръстови отпечатъци.

6 Новини от Космоса

Учени от университета на Калифорния - Бъркли, пресметнаха, че 22% от звездите в Млечния път, които приличат на Слънцето, имат поне една сателитна планета, подобна на нашата Земя. В числа това би означавало, че в галактиката ни има около 11 млрд. потенциално обитаеми планети. Изследването сочи още, че най-близката земеподобна планета би трябвало да се намира само на около 12 светлинни години.

7 Айпад Еър

През изминалата година американската компания Apple добави още едно ново попълнение, този път в гамата си от таблети. Новият таблет носи името Air. Той е 5-о поколение и е по-лек и по-тънък спрямо предишните версии; тежи само 454 грама и е седем пъти по-бърз от предшествениците си. По данни на компанията производител батерията му издържа 10 часа.

8 Хенгаутът

Информационният гигант “Гугъл” представи новата си услуга, наречена Google Hangout (Хенгаут). Наред с останалите услуги като електронна поща, онлайн календар и гледане на видеоклипове, които компанията предлага на клиентите си напълно безплатно, хенгаутите на “Гугъл” допълват портфолиото на гиганта, като добавят конферентен видеочат с всички ваши приятели едновременно, за разлика от другите подобни чат клиенти, които са на пазара.

9 Пистолети на принтер

Тексаската компания Solid Concepts представи през есента прототип на работещ метален пистолет, за производството на който е използвала триизмерен принтер. Той се смята за първото по рода си метално триизмерно принтирано оръжие в света. Досега са правени подобни опити от други компании, но те са били от пластмаса и само няколко метални елемента. Това откритие е само част от мащабен проект на компанията за серийно производство на оръжия по този метод.

10 Гей браковете

Те бяха актуална тема в медийното пространство през по-голямата част от годината. Все повече щати в САЩ легализираха еднополовите съюзи през 2013-а, а Франция и Англия също направиха тази стъпка в Европа през изминалатагодина.

Хърватия пък ги забрани с общонационално допитване до гражданите си, а в другия край на света - в Австралия, промениха законодателството си по начин, който да не допуска сключването на бракове от този тип.

Източник: http://www.petel.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини