Първи флашмоб организираха танцьори от първомайските клубове

Първи опит за флашмоб направиха танцьорите от няколко клуба в Първомай. В съботния предобед те се събраха на площада пред читалището, изиграха няколко хорà, зарадваха отиващите на пазар хòра и си тръгнаха. Инициативата беше на момичетата  от клуб „Фолклорна традиция и съвременен танц“ с ръководител Ангелина Кръстева, но само две от тях дойдоха на събитието. Много от желаещите не можаха да се включат, тъй като избраната съботата се оказа работен ден. Танцуващите се заканиха следващия път да се подготвят по- отдалече и тогава да се получи истинска тълпа на мястото на събитието.

Думата „Флашмоб“ се превежда като светкавична тълпа. В началото е замислено като  предварително запланувана и организирана масова акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място и в продължение на броени минути изпълнява някакво абсурдно действие, след което се разотива също така внезапно, все едно нищо не се е случило. Първият флашмоб се е случил в Манхатън през 2003 година, когато тълпата влиза в магазин за килими внезапно и пак така внезапно се разпръсква. Все по- често рекламни агенции използват флашмобът за рекламни акции. В България доброволци от БЧК организират такова събитие за популяризиране на дейността си. На много места в България се прави флашмоб с народни хора, един от най- популярните е на русенската гара.

На вчерашното събитие се събра доста публика. Излизайки от ограниченията на понятието „флашмоб“, танцьорите поканиха зрителите да се включат, но почти никой не се присъедини към хорото. Въпреки това, спрелите да погледат споделиха, че са се почувствали по- ведро и се е създало празнично настроение. Пак да го направите – пожелаха някои от тях. Други дори дадоха предложение да се организира всяка последна събота на месеца.

Теодора Кирякова

Минаващите не подозират какво ще има след малко
Чичово хоро
Най- смелите, които се присъединиха
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини