Тържествена заря-проверка събра стотици граждани на площада в Първомай

    Със заря, каквато не е правена до сега в Първомай, приключи възпоменателното честване на Ботев и загиналите за свободата на България.

    Стотици граждани на града станаха част от тържествената заря-проверка, проведена от генерал-майор Явор Матеев - командир на съвместното командване на специалните операции в Пловдив.

    Честването в община започна от сутрешните часове. С рецитал учениците от НУ „Христо Ботев“ почетоха своя патрон. Пред неговия барелеф положиха цветя кметът на общината Николай Митков, заместника му Радослава Ставрева и др. служители в общинска администрация. В много населени места кметове, читалища и училища организираха чествания. Ученици поднесоха венци  пред емблематични паметници в града.

    Преди началото на тържествената заря-проверка ген. Матеев и кметът  поздравиха двата детски футболни отбора, строени в очакване на събитието. Сред присъстващите бяха и общински съветници от различни политически групи.

    Нито едно събитие от афиша на майските тържества не събра толкова много зрители. А зрелището си заслужаваше да бъде видяно -Формирование от 120 военни, водено от духов оркестър, влезе тържествено на площада. Изпълнени бяха всички ритуали. Ген. Матеев поздрави трите отряда. Слово за празника поднесе кметът Николай Митков. Тържествено бяха прочетени имената на десетки геройски загинали за свободата на България. След проведената проверка войниците броиха до 7 – толкова колкото са големите победи на българската армия. Множеството притихна при изпълнението на химна на България и в едноминутно мълчание за отдаване на почит към загиналите. След което в небето избухна заря.

    Ген.-майор Матеев благодари на кмета, общинска администрация и читалището за отличната организация и за поканата да участват в празника. „Такова честване трябва да има във всеки град и паланка“, беше категоричен той.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини