15 °C

Отбелязваме Деня на християнското семейство

Християните отбелязват днес църковния празник Въведение Богородично - един от дванайсетте Господски и Богородични празници, посветен на православната християнска младеж и семейство.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога. Присъстващите там стават свидетели на чудо. Малкото дете самò изкачва стъпалата, подкрепянo от Божията ръка.

Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух. Преди години и учителите водели учениците на църква.

Като повечето християнски празници и днешният ден има своя езически произход.

По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото -  дъждовно, а реколтата - богата.

За 11 пореден път Денят на християнското семейство се отбелязва в кв. Дебърпод патронажа на съпругата на кмета – д-р Мария Павлова. . Дейците на читалище „Пробуда“ канят своите приятели днес от 17 часа.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.04.2021

Последни новини