Въведение Богородично, Ден на християнското семейство

Сегашната ситуация е голямо изпитание, но дава възможност да се оцени отново ролята на семейството, каза в интервю за БТА Неврокопският митрополит Серафим. В навечерието на големия християнски празник Въведение Богородично, празнуван и като Ден на християнското семейство, духовникът посочи важността на семейното огнище не само за възпитание на децата, но и за преодоляване на страха и изолацията.

Условията на изолираност кара много хора да преоценят взаимоотношенията си с близките. Всички се нуждаем от подкрепа, от помощ и разбиране. За някои това време ще е допълнително изпитание, което няма да се преодолее успешно, каза още митрополит Серафим. За други обаче ще бъде една добра възможност за преоткриване на любовта, на взаимопомощта и необходимостта един от друг.

Сегашната ситуация е криза, студ, който преминава през всеки един от нас и се изпитват душите и сърцата на всеки човек, каза митополитът. Тя обаче е моментът, в който да се преосмисли, да се оцени отново голямата роля на семейството. То е радост, домашен уют, любов и каквито и други форми да се търсят да ги заместят, ако нещо от тези неща липсва, ако се търси навън, няма да бъде открито, най-добре е да се намерят, където им е мястото, посочи духовникът.

Здравината на семейството, осмислянето и оценяването на неговата роля, са особено важни в дни, в които виждаме, че смъртта е нещо, за което се говори ежедневно, а с това върви и страхът, който не се преодолява в самотата, а в споделянето и взаимопомощта с другите хора.

В момент, който поставя изпитания, утеха и помощ се намира в молитвата, посочи митрополит Серафим. Сега тя трябва да бъде по-усърдна и по-усилена, както в храма, така и в домашна среда, пред иконите, или където и да се намира човек, допълни той. Молитвата ни трябва да бъде израз на нашата съпричастност към общия проблем на цялото общество и болката и страданието на тези, които заболяват или на тези, които загубват своите близки. Молитвата винаги трябва да бъде израз на любовта към ближния и към Бога на първо място, а и израз на съпричастност и готовност за делата на милосърдието, делата на взаимопомощта, на грижа към другия, които особено в дните на поста, са много необходими.

Празникът Въведение на Пресвета Богородица в храма отбелязва посвещаването на малката Дева Мария в служба на Бога още от нейната най-ранна възраст. Тя е била тригодишна, когато нейните родители, светите Йоаким и Анна, вече на преклонна възраст, са предпочели да се лишат от нея, но да бъде тя на най-сигурното място и да получи най-доброто, а това е възпитанието в Божия закон, разказа митрополит Серафим.

Денят се отбелязва като празник на християнското семейство в по-ново време, но е хубав почин в църквата, защото има много силен пример, допълни владиката. Семейството на Йоаким и Анна е старозаветно, но дава насоката, пътят и в следващите епохи, дори и в нашето съвремие. Това е валидно за цялото човечество като най-добър път за отглеждане и възпитание на едно дете в духа на Божиите заповеди, които и в общочовешки план дават най-добрия модел на поведение.

За празника Неврокопският митрополит Серафим пожела Господ да пази всички в здраве и с проява на много любов и търпение помежду ни да преодолеем сегашното изпитание. Той посочи, че сега е моментът да разберем, колко е излишно да живеем в омраза и в лоши настроения помежду си и колко спасителни са евангелските добродетели.

Владиката пожела да се преодоляват проблемите вътре в семействата, да се запази целостта им, за да растат децата в здрава среда. "Там обаче, където това не е възможно и средата е нарушена, моля се и желая на всички да се намерят подходящи начини да не липсва нищо на всяко едно дете от онова, което е необходимо за неговото пълноценно израстване и развитие", допълни той.

Митрополит Серафим пожела Бог да помага на всички, а Света Богородица да закриля и да дава любов и радост във всяко едно семейство.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини